Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto piernikowo-migdałowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Piernikowe ciasto z kremową masą migdałową i chrupiącymi płatkami. Prosty przepis z filmem i zdjęciami krok po kroku.
Brak ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
Łączny czas
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
porcji
Kalorie
365
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto piernikowe
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
przyprawy do piernika
100
g
cukru
(½ szklanki)
60
ml
oleju
120
g
jogurtu greckiego
(½ szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
składniki na masę migdałową
100
g
cukru pudru
(⅔ szklanki)
100
g
masła
(miękkiego)
100
g
migdałów
(mielonych - 1 szklanka)
2
jajka
(rozmiar L)
ok 30
g
płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowo-migdałowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie ciasta piernikowego
Do większej miski wsyp suche składniki i wymieszaj je rózgą lub łyżką.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
100 g cukru
Dodaj do miski mokre składniki.
60 ml oleju,
120 g jogurtu greckiego,
2 jajka
Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą lub łyżką.
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 20 minut.
Krok 3 - przygotowanie masy migdałowej do ciasta
Gdy ciasto piernikowe się piecze przygotuj masę migdałową.
Do miski przełóż składniki na masę.
100 g cukru pudru,
100 g masła,
100 g migdałów,
2 jajka
Dokładnie wymieszaj - możesz też zmiksować składniki mikserem.
Krok 4 - pieczenie ciasta z masą migdałową
Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i od razu wyłóż na nie masę migdałową.
Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
ok 30 g płatków migdałowych
Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/rLC50CuuH4o
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
365
kcal
Weglowodany:
33
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
23
g
Słowo kluczowe
ciasto piernik z masą frangipane, piernik z migdałami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!