Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto śliwka w rumie przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przekładane ciasto czekoladowe z powidłami, kremem czekoladowym i śliwkami w rumie.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Calories
371
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na śliwki w rumie:
500
g
śliwek suszonych
(bez pestek)
250
ml
rumu
składniki na ciasto czekoladowe:
200
g
masła
120
ml
mleka
200
g
cukru
((1 szklanka) )
3
łyżki
gorzkiego kakao
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na nasączenie do ciasta
150
ml
czarnej kawy
( lekko osłodzonej)
3
łyżki
rumu
składniki na krem czekoladowy do ciasta
200
g
masła
(miękkiego )
400
g
nutelli
(lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
250
g
mascarpone
( w temperaturze pokojowej)
dodatkowo do ciasta śliwka w rumie
ok 3/4
słoiczka
powideł śliwkowych
(do posmarowania ciasta)
składniki na polewę czekoladową:
150
g
gorzkiej czekolady
150
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić śliwki w rumie
Śliwki drobno pokrój.
500 g śliwek suszonych
Rum zagotuj i zalej nim śliwki - odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).
250 ml rumu
Jak zrobić ciasto czekoladowe
W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.
200 g masła,
120 ml mleka,
200 g cukru
Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki gorzkiego kakao
Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę - zmiksuj.
4 żółtka
Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4 białka
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem czekoladowy
Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe - około 5 minut.
200 g masła
Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone - miksuj do połączenia składników.
400 g nutelli,
250 g mascarpone
Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.
ok 3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.
Jak zrobić polewę czekoladową
Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
150 ml śmietany kremówki,
150 g gorzkiej czekolady
Polewą polej ciasto.
Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
371
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
21
g
Błonnik:
2.3
g
Słowo kluczowe
ciasto czekoladowe ze śliwkami, pijana śliwka ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!