Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe gofry z brzoskwiniami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste gofry czekoladowe serwowane z bitą śmietaną i smażonymi brzoskwiniami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe gofry:
270
g
mąki pszennej
(niepełne 2 szklanki)
20
g
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
(- lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
3
łyżki
cukru kokosowego
(lub trzcinowego)
1
szczypta
soli
250
ml
mleka
250
ml
maślanki
75
g
masła
(rozpuszczonego )
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
żółtka
składniki na krem mascarpone
250
g
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
125
g
serka mascarpone
(zimnego)
2
łyżki
cukru pudru
składniki na brzoskwinie do gofrów
1
kg
brzoskwiń
sok z połowy cytryny
1
łyżka
masła
1
łyżka
miodu
( - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić gofry czekoladowe
W misce zmieszaj wszystkie suche składniki gofrów.
270 g mąki pszennej,
20 g gorzkiego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
3 łyżki cukru kokosowego,
1 szczypta soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - poza białkami.
250 ml mleka,
250 ml maślanki,
75 g masła,
2 żółtka
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
2 białka
Gofrownicę mocno rozgrzej i smaż gofry - gotowe gofry odkładaj na kartkę aby ostygły - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
W trakcie pieczenia gofrów przygotuj krem - mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder - krótko zmiksuj.
250 g śmietany kremówki,
125 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić brzoskwinie do gofrów
Brzoskwinie pokrój w ósemki.
1 kg brzoskwiń
W rondelku rozpuść masło, wrzuć brzoskwinie i dodaj trochę miodu, smaż na małym ogniu aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
1 łyżka masła,
1 łyżka miodu
Gofry podawaj z kremem i owocami, możesz je dodatkowo polać sokiem z owoców, posypać tartą gorzką czekoladą lub polać sosem czekoladowym.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
czekoladowe gofry, gofry z kakao
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!