Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Kruche ciastka dyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciasteczka dyniowe posypane po wierzchu cukrem i cynamonem.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
4
Kalorie
422
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasteczka dyniowe
120
g
mąki
(- użyłam orkiszową (niecała szklanka) + trochę do wałkowania)
2
czubate łyżki
puree z dyni
( - u mnie wyszło 70 g)
100
g
masła
(miękkiego)
70
g
cukru pudru
(- pół szklanki)
0,5
łyżeczki
przyprawy do piernika
(albo zwykłego cynamonu)
2
łyżki
cukru trzcinowego
1
łyżeczka
cynamonu
mleko
(troszkę do zamoczenia ciasteczek)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciastka dyniowe z cukrem
Zmiksuj razem miękkie masło, puree z dyni i cukier puder.
100 g masła,
70 g cukru pudru,
2 czubate łyżki puree z dyni
Mąkę zmieszaj z przyprawą i wsyp do utartego masła - zmiksuj do połączenia.
120 g mąki,
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę (może być dłużej).
Schłodzone ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj cienko - jeśli ciasto się lepi, to posyp go po wierzchu mąką.
Wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij ciastka.
Piecz ciastka w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu ostudź.
Do małej miseczki nalej trochę mleka.
mleko
Smaruj ciasteczka z wierzchu mlekiem, a następnie posypuj cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.l
2 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
422
kcal
Weglowodany:
50
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
22
g
Słowa kluczowe
dyniowe ciasteczka, kruche ciastka dyniowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!