Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, które zawsze wychodzi i do tego nie wymaga miksera!
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
267
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana masłem i posypana mąką/bułką tartą.
Składniki
składniki na ciasto
375
g
mąki pszennej
(2,5 szklanki)
100
g
cukru
(0,5 szklanki)
100
g
cukru trzcinowego
(0,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego)
1
szczypta
soli
230
g
masła
(zimnego - w kawałkach)
1
jajko
(rozmiar L - zimne)
60
ml
mleka
(zimnego)
składniki na nadzienie
ok 350
g
truskawek
ok 300
g
rabarbaru
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
ok 30
g
płatków migdałowych
(opcjonalnie)
Instrukcja
krok 1 - przygotowanie ciasta
Do dużej miski albo misy malaksera wsyp obydwa cukry, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz pokrojone na nieduże kawałki masło.
375 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 szczypta soli,
230 g masła
Zagnieć razem składniki na sypką kruszonkę, albo krótko zmiksuj malakserem.
Dodaj do ciasta jajko i mleko i krótko zagnieć - ciasto nie musi być gładkie, może być w grudkach.
1 jajko,
60 ml mleka
Wylep mniej więcej 2/3 ciasta dno formy do pieczenia.
krok 2 - przygotowanie nadzienia z rabarbaru i truskawek
Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a resztę pokrój w plasterki o grubości około 1 cm - przełóż do miski.
ok 300 g rabarbaru
Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój owoce na pół i pokój w średnią kostkę.
ok 350 g truskawek
Dodaj truskawki do rabarbaru.
Dodaj do owoców mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszaj.
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
50 g cukru
Wyłóż owoce na spód ciasta.
Posyp wierzch owoców pozostałym ciastem rozsypując je jak kruszonkę.
Na koniec posyp ciasto płatkami migdałowymi - jeśli je używasz.
ok 30 g płatków migdałowych
krok 3 - jak upiec ciasto z rabarbarem i kruszonką
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Gotowe ciasto ostudź.
Przed podaniem możesz ciasto z rabarbarem posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
267
kcal
Weglowodany:
32
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
ciasto z rabarbarem i kruszonką, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!