Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Marmurkowe ciasto z makiem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Sprawdzony przepis na marmurkowe ciasto z makiem – proste, pyszne i efektowne. Zobacz zdjęcia i film!
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
341
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o wymiarach około 27/10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na marmurkowe ciasto z makiem
200
g
cukru pudru
(1⅓ szklanki)
120
g
masła
(miękkiego)
40
g
oleju
4
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
g
migdałów
(mielonych na mąkę)
150
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
90
g
maku
(mielonego (1 szklanka))
45
g
mleka
(do maku)
Instrukcja
Jak zrobić marmurkowe ciasto z makiem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
Przesiej razem przez sito mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g migdałów
Krok 2 - przygotowanie ucieranego ciasta
Zmiksuj razem na puszystą i jasną masę masło, cukier i olej - ja miksuję kilka minut na maksymalnych obrotach miksera.
200 g cukru pudru,
120 g masła,
40 g oleju
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym bardzo krótko zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
4 jajka
Dodaj około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj.
Wlej mleko i krótko zmiksuj.
150 ml mleka
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Krok 3 - przygotowanie ciasta z makiem
Do miski odłóż trochę ponad 1/3 ciasta.
Dodaj do odłożonego ciasta mielony mak oraz mleko.
90 g maku,
45 g mleka
Wymieszaj do połączenia.
Krok 4 - nakładanie ciasta do formy
Łyżką nakładaj porcje jednego i drugiego ciasta tworząc łaty.
Na koniec przemieszaj ciasto nożem, albo patyczkiem.
Krok 5 - pieczenie marmurkowego ciasta z makiem
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/WU-0-7G-ync
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
341
kcal
Weglowodany:
32
g
Białko:
9
g
Tłuszcz:
20
g
Słowo kluczowe
babka z makiem, puszyste ciasto z makiem, ucierane ciasto z makiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!