Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Migdałowe ciasto z figami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z mielonymi migdałami i figami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na migdałowe ciasto z figami
75
g
migdałów
(mielonych )
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
200
g
masła
(miękkiego )
120
g
cukru
(trochę ponad pół szklanki lub do smaku)
2
łyżki
śmietany
( (użyłam 12%) czubate łyżki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
2
jajka
(rozmiar L)
0,5
kg
fig
(świeżych - możesz tez użyć inne owoce)
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto z figami
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
200 g masła,
120 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cynamonem.
75 g migdałów,
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj jajka do masy maślanej, krótko zmiksuj.
2 jajka
Dodaj mąkę i śmietanę - zmiksuj.
2 łyżki śmietany
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 26 cm.
Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi - owoce układaj skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
0,5 kg fig
Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), a następnie dalsze 40 w 180 stopniach.
Po upieczeniu ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Możesz podać z jogurtem naturalnym, miodem i siekanymi migdałami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto z migdałami, migdałowe ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!