Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Puszyste ciasto z rabarbarem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i migdałami.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Kalorie
261
kcal
Wyposażenie
Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste ciasto z rabarbarem
500
g
rabarbaru
((mniej więcej 5 długich łodyg))
3
łyżki
cukru
(do rabarbaru)
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
( - do rabarbaru)
200
g
masła
(miękkiego )
200
g
cukru pudru
((1 i 1/3 szklanki) )
4
jajka
( - użyłam rozmiar L)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
(lub łyżka cukru waniliowego)
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
płatki migdałowe
(do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i migdałami
Rabarbar umyj i pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, dodaj 3 łyżki cukru oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej - wymieszaj.
500 g rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
200 g masła,
200 g cukru pudru
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki - miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
4 jajka
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Wlej mniej więcej połowę ciasta, ułóż na nim połowę rabarbaru.
Wlej resztę ciasta, wyłóż pozostały rabarbar i posyp wierzch płatkami migdałowymi.
płatki migdałowe
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
261
kcal
Weglowodany:
26.6
g
Białko:
4.6
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
ciasto na rabarbarze, proste ciasto z rabarbarem, puszyste ciasto z rabarbarem, rabarbar do ciasta
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!