Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Tarta czekoladowo-piernikowa
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche tarty piernikowe z czekoladą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
godz
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
2
godz
25
minut
Danie
Ciasta
,
Tarta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
386
kcal
Wyposażenie
Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Składniki
ciasto czekoladowe:
200
g
mąki
(1 i 1/4 szklanki)
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
50
g
cukru pudru
(1/3 szklanki)
120
g
masła
1
jajko
rozmiar L
odrobina zimnej wody
opcjonalnie -
krem:
250
ml
śmietany kremówki
- użyłam 30 %
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
200
g
gorzkiej czekolady
1
łyżka
miodu
25
ml
likieru
lub nalewki pomarańczowej - opcjonalnie
Instrukcja
Przygotuj ciasto - zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
Nakłuj ciasto widelcem.
Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka - upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Przygotuj krem - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę - wymieszaj.
Wylej krem na ostudzony spód.
Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
386
kcal
Weglowodany:
31
g
Białko:
20
g
Tłuszcz:
19
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!