Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Tarta czekoladowo-piernikowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne kruche tarty piernikowe z czekoladą.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Tarta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
386
kcal
Wyposażenie
Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 28-30 cm albo kilka mniejszych.
Składniki
składniki na kruche ciasto czekoladowe do tarty
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
50
g
cukru pudru
((1/3 szklanki) )
120
g
masła
1
jajko
( rozmiar L)
odrobina
zimnej wody
(opcjonalnie -)
składniki na krem czekoladowo-piernikowy:
250
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30 %)
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
200
g
gorzkiej czekolady
1
łyżka
miodu
25
ml
likieru
( lub nalewki pomarańczowej - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasta do tarty piernikowej
Zmiksuj razem wszystkie składniki, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj odrobinę zimnej wody.
200 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
50 g cukru pudru,
120 g masła,
1 jajko,
odrobina zimnej wody
Krótko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj płaski dysk, owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto, krótko zagnieć, tak aby stało się bardziej plastyczne i rozwałkuj na cienki placek.
Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy około 28 cm.
Nakłuj ciasto widelcem.
Połóż na cieście papier do pieczenia a na niego nasyp suche ziarna grochu/fasoli albo specjalne kuleczki ceramiczne do zapiekania.
Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier razem z obciążeniem i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Pozostałe ciasto ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij z niego nieduże ciasteczka - upiecz je w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Jak zrobić czekoladowy krem z piernikiem
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z przyprawą do piernika i miodem.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżka miodu
Gdy śmietana będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
200 g gorzkiej czekolady
Jeśli chcesz, to teraz możesz dodać likier lub nalewkę - wymieszaj.
25 ml likieru
Wylej krem na ostudzony spód.
Na wierzchu ułóż upieczone ciasteczka.
Schowaj ciasto do lodówki, aby krem stężał.
Jeśli zostało ci trochę kremu, to schowaj go lodówki na pól godziny, gdy będzie gęstszy przełóż do woreczka z tylką i wyciśnij go na wierzch tarty.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
386
kcal
Weglowodany:
31
g
Białko:
20
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
kruche ciasto z czekoladą, piernik z czekoladą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!