garść posiekanych orzechów włoskich - u mnie to było 70 g
Instrukcja
Z maki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto.
Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
W tym czasie przygotuj jabłka.
Obierz je, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody - aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać).
Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj bezę.
Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.