Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Maślankowe ciasto z rabarbarem
Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Porcje
24
Kalorie
230
kcal
Składniki
ciasto:
500
g
(3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
200
g
(1 szklanka) cukru
1
łyżka
cukru waniliowego
1
szklanka
maślanki
(może też być kefir) w temperaturze pokojowej
pół szklanki oleju
około 500 g rabarbaru
kruszonka:
130
g
(niepełna szklanka mąki)
70
g
masła
60
g
(1/3 szklanki) cukru
1
łyżka
cukru waniliowego
Instrukcja
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą puszystą pianę.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Wlej małym strumieniem olej ciągle miksując.
Dodaj maślankę i zmiksuj.
Wsyp mąkę i wymieszaj już tylko łyżką.
Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Na wierzch wyłóż pokrojony na kawałki rabarbar.
Zmieszaj razem składniki kruszonki - rozgnieć w palcach, tak aby była lekko połączona.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
230
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!