Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
250 g czekolady, 110 g oleju
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
Dodaj melasę oraz połowę mąki.
2 łyżki melasy
Dodaj maślankę i resztę mąki - zmiksuj do połączenia składników.
0,5 szklanki maślanki
Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.
1 szklanka czerwonego wina
Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
orzechy:
W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.
Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu - w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.
200 g cukru
Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie - wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.
90 g masła, 120 ml śmietany kremówki
Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
1 łyżeczka przyprawy do piernika
wykończenie:
Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
Posmaruj kremem boki tortu.
Wierzch torcika oblej lukrem cynamonowym.
Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Ciasto ma w sobie dużo czekolady i po dłuższym pobycie w lodówce lekko twardnieje - może tu pomóc wcześniejsze nasączenie ciasta (przed nałożeniem kremu), albo "ogrzać" go w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.