Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Rolada dyniowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną jesienną roladę z ciasta dyniowego zawijanego z gruszkami i kremem twarożkowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
11
Kalorie
165
kcal
Wyposażenie
Biszkopt pieczemy w dużej formie - ja użyłam takiej 30/40 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe na roladę
3
białka
(- z jajek rozmiar L)
3
żółtka
150
g
cukru
200
g
puree z dyni
100
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
szczypta
soli
składniki na krem twarożkowy do rolady dyniowej
300
g
twarogu na serniki
( - użyłam taki z wiaderka)
ok 50
g
cukru pudru
( - lub do smaku (mi tyle wystarczyło))
1
łyżka
cukru z wanilią
( albo ekstraktu z wanilii)
składniki na duszone gruszki do rolady dyniowej
ok 300
g
gruszek
1
łyżka
masła
1
łyżka
cukru trzcinowego
0,5
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe na roladę
Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać - w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
3 białka,
150 g cukru,
1 szczypta soli
Mąkę przesiej przez sito razem z sodą i cynamonem.
100 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki cynamonu
Puree z dyni zmieszaj z żółtkami.
200 g puree z dyni,
3 żółtka
Do ubitych białek dodaj puree z dyni i delikatnie wymieszaj, wsyp suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
Dużą formę do pieczenia (albo dużą blachę z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj czystą ściereczkę, jej powierzchnię posyp cukrem pudrem.
Upieczone ciasto dyniowe ostrożniej wyjmij z papierem do pieczenia i połóż na ściereczce tak aby papier do pieczenia był na górze.
Teraz ostrożnie odklej papier, a ciasto zwiń w rulon razem ze ściereczką.
Odstaw ciasto do wystudzenia.
Jak zrobić duszone gruszki do rolady
Gruszki pokrój w grubszą kostkę, włóż je do rondelka, dodaj masło, cukier i cynamon - podduś krótko - tylko tyle aby gruszki zmiękły.
ok 300 g gruszek,
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru trzcinowego,
0,5 łyżeczki cynamonu
Ostudź.
Jak zrobić krem z twarogu do rolady dyniowej
Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
300 g twarogu na serniki,
ok 50 g cukru pudru,
1 łyżka cukru z wanilią
Rolada dyniowa - wykończenie:
Delikatnie odwiń ciasto dyniowe, całą jego powierzchnię posmaruj kremem - odłóż mniej więcej 3 czubate łyżki do udekorowania wierzchu.
Wzdłuż jednego krótszego boku nałóż gruszki i zaczynając do tego boku delikatnie zwiń roladę.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce.
Przed podaniem posmaruj wierzch odłożonym kremem i udekoruj wg uznania - ja użyłam świeże figi.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
165
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
4.3
g
Tłuszcz:
4
g
Błonnik:
1.3
g
Słowa kluczowe
ciasto z dynią i twarożkiem, dyniowa rolada
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!