Do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłóż białe ciasto, na nim rozłóż łyżką ciasto czekoladowe.
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki, ułóż owoce skórką do dołu na czekoladowym cieście.
1 kg śliwek
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem budyniowy na ciasto fale Dunaju
Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj razem z cukrem.
500 ml mleka, 100 g cukru
W odlanej części wymieszaj obydwie mąki, wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń.
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej
Gotowy budyń zdejmij z ognia, przykryj wierzch woreczkiem foliowym (nie powstanie wtedy twarda skórka) i odstaw do wystudzenia - w pokojowej temperaturze.
Do budyniu dodaj miękkie masło i krótko zmiksuj.
100 g masła
Wyłóż krem na ostudzone ciasto.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
Do rondelka włóż masło, dodaj cukier, kakao oraz wodę, mieszaj, aż całość się rozpuści i dobrze połączy.
100 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 100 g cukru pudru, 2 łyżki wody