Białka ubij na sztywno w trakcie zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż piana z białek będzie biała i lśniąca, a cały cukier dobrze się rozpuści.
2 białka, 70 g cukru
Mąkę przesiej razem z kakao przez sito.
50 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj.
2 żółtka
Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm (lub 20/30 cm) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 10-12 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Ostudzone ciasto nasącz ponczem (kawę wymieszaj z cukrem i rumem).
150 ml ostudzonej mocnej kawy, 2 łyżeczki cukru, 20 ml rumu
Jak zrobić krem czekoladowy z nutellą
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno.
300 ml śmietany kremówki
Serek mascarpone zmiksuj z nutellą i gorzkim kakao, dodaj do śmietany kremówki i krótko zmiksuj.