Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka brzoskwiniowa
Wypieki Beaty
Przepis na prostą i pyszną babkę brzoskwiniową z dżemem brzoskwiniowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
328
kcal
Wyposażenie
Duża forma z kominem do babki.
Składniki
babka brzoskwiniowa
150
g
masła
miękkiego
150
g
cukru
3/4 szklanki
4
jajka
rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
350
g
mąki
2 i 1/3 szklanki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
120
ml
mleka
mniej więcej
0,5
słoiczka
dżemu
brzoskwiniowego Stovit
lukier
150
g
cukru pudru
1 szklanka
3-4
łyzki
mleka
do konsystencji
Instrukcja
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę - aż masło stanie się prawie białe - to może potrwać z 10 minut.
W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodaj do ciasta dżem brzoskwiniowy Stovit i krótko wymieszaj.
Do utartego masła dodaj po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę mąki - krótko zmiksuj.
Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem - nie miksuj za długo - tylko do połączenia składników.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaj białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia z kominkiem posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki i odłóż do wystudzenia.
Cukier puder na lukier wymieszaj z mlekiem i polej lukrem babkę.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
328
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
14
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!