Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Maślane ciasto z brzoskwiniami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, bardzo puszyste ciasto z dużą ilością brzoskwiń.
4.72
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
274
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami
200
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(- 1 i 1/3 szklanki)
4
żółtka
(z jajek rozmiar L)
4
białka
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
4
brzoskwinie
(średnie - moje miały około 400 g)
Instrukcja
Jak zrobić maślane ciasto z brzoskwiniami
Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut.
4 brzoskwinie
Masło utrzyj z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste - ja ucieram zwykle około 10 minut.
200 g masła,
200 g cukru pudru
W tym czasie wyjmij brzoskwinie z wody i zdejmij z nich skórkę.
Pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sito.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ubitego masła dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
4 żółtka
Wsyp porcjami mąkę i miksuj już tylko na wolnych obrotach - przestań miksować, gdy będą jeszcze widoczne resztki mąki.
Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą białe i bardzo gęste.
4 białka
Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wielkości około 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Przełóż ciasto do foremki i wyrównaj.
Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 50-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z foremki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
274
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto z brzoskwiniami, puszyste ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!