2puszkibrzoskwiń w syropie((waga owoców w sumie około 1 kg) - owoce pokrój w kostkę.)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do sernika
Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie do końca chce się połączyć w całość, to dodaj odrobinę zimnej wody.
250 g masła, 50 g cukru pudru, 5 żółtek, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podziel ciasto na dwie porcje - mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta - zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około godzinę.
Po tym czasie większą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do foremki o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez około 15 minut.
Jak zrobić sernik:
Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy twarogowej.
1 kg twarogu, 2 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego
Jak zrobić bezę makową:
Zmiksuj lekko białka ze szczyptą soli.
5 białek
Dosypuj powoli cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą bardzo gęste i lśniące.
200 g cukru
Dodaj do białek suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
100 g wiórek kokosowych, 140 g maku
Sernik z brzoskwiniami i makiem - wykonanie:
Na podpieczony spód wyłóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.
2 puszki brzoskwiń w syropie
Wyłóż na owoce masę serową i rozprowadź równą warstwą.
Na masę twarogową wyłóż białka z makiem i kokosem - nakładaj po łyżce, a potem delikatnie wyrównaj.
Zetrzyj na tarce drugą (mniejszą) część ciasta kruchego i posyp nim wierzch ciasta.
Piecz całość w 175 stopniach (tryb góra/dół) przez około 60-70 minut.
Po tym czasie - wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
Na koniec schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wyjmij ciasto trochę wcześniej z lodówki, aby kruche ciasto się ociepliło - będzie łatwiej go pokroić.
Uwagi
Użyj dobrego - gęstego sera na serniki (ja najczęściej używam Piątnicę). Luźniejszy twaróg może nie utrzymać ciężaru piany. Twaróg typu President nie nadaje się do takiego rodzaju sernika!!