Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia (aby papier dobrze się trzymał smaruję formę w kilku miejscach - na dnie i po każdym boku - odrobiną masła, do którego przykleja się papier.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki - połówki lub ćwiartki - zależnie od wielkości owoców.
0k. 1 kg truskawek
Krok 2 - przygotowanie ciasta do szarlotki
Do miski przełóż mąkę, proszek od pieczenia, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz cukier.
300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g masła, 2 łyżki cukru pudru
Jajka ostrożnie rozbij, oddziel żółtka od białek - żółtka dodaj do składników na kruche ciasto, a białka przełóż do drugiej miski.
4 żółtka
Zagnieć ciasto - może być jeszcze lekko sypkie.
Przesyp ciasto do formy i wylep nim dokładnie całe dno.
Schowaj formę z ciastem do lodówki i włącz nagrzewanie piekarnika do 180℃ (w trybie góra/dół).
Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego formę ze schłodzonym ciastem i podpiecz je przez 20 minut.
Krok 3 - przygotowanie truskawek
Gdy ciasto się piecze przygotuj nadzienie z truskawek.
Do pokrojonych owoców dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną - wymieszaj dokładnie.
100 g cukru, 65 g mąki ziemniaczanej
Krok 4 - przygotowanie bezy do szarlotki
Odłożone białka zacznij lekko miksować.
4 białka
Zacznij powoli dodawać porcjami cukier i miksuj razem na wysokich obrotach miksera.
150 g cukru
Gdy dodasz cały cukier, a białka będą bardzo gęste i białe sprawdź czy beza jest już dobrze zrobiona - nabierz na palec odrobinę bezy i ją rozetrzyj palcami - jeśli nie czuć kryształków cukru, to beza jest dobrze zmiksowana.
Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
Krok 5 - przygotowanie ciasta
Wyjmij formę z podpieczonym ciastem z piekarnika i obniż w nim temperaturę do 140 ℃.
Wyłóż truskawki na spód - jeśli puściły sok, to do nie dodawaj!
Wyłóż na truskawki bezę i rozsmaruj.
Wstaw formę do piekarnika i piecz ciasto przez około 40 minut.
Ciasto po upieczeniu dobrze wystudź i podaj gdy już będzie chłodne.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.