Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę na obiad z kurczakiem i cukinią.
4.84
z
18
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto do wytrawnej tarty
200
g
mąki pszennej
100
g
mąki pełnoziarnistej
150
g
masła
1
jajko
(rozmiar L)
1
szczypta
soli
mleko
(odrobina (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji))
składniki na nadzienie do tarty
200
g
piersi z kurczaka
1
cukinia
(średnia (około 300 g))
1-2
ząbki
czosnku
( przeciśniętego przez praskę)
1
cebula
(mała )
6
suszonych pomidorów
((z zalewy))
2
łyżki
czarnych oliwek
( bez pestek)
przyprawy
(- sól, pieprz, ulubione zioła - u mnie bazylia i oregano)
150
g
sera
(startego - ja użyłam mozzarellę i startego oscypka)
4
jajka
(rozmiar L)
400
ml
mleka
1
szczypta
soli
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na wytrawną tartę
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie konieczności dodaj odrobinę mąki albo mleka.
200 g mąki pszennej,
100 g mąki pełnoziarnistej,
150 g masła,
1 jajko,
1 szczypta soli,
mleko
Włóż je do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim przygotowaną foremkę (wcześniej lekko wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką).
Ciasto ponakłuwaj i podpiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut.
Jak zrobić farsz do tarty
Piersi z kurczaka pokrój na małą kostkę, przypraw tak jak lubisz i podsmaż na patelni.
200 g piersi z kurczaka
Cukinię pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj drobno (albo tak, jak lubisz).
1 cukinia,
1 cebula
Rozgrzej na patelni olej, podsmaż chwilkę przeciśnięty czosnek, dodaj cebulę i cukinię i podsmaż przez kilka minut.
1-2 ząbki czosnku
W tym czasie rozdrobnij lekko suszone pomidory i dodaj je do cukinii. Na koniec dodaj posiekane oliwki.
6 suszonych pomidorów,
2 łyżki czarnych oliwek
Wymieszaj kurczaka razem z warzywami i całość dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
Wyłóż farsz na podpieczony spód, posyp startym serem.
150 g sera
Jajka ubij lekko trzepaczką i dodaj do nich mleko, posól całość.
4 jajka,
400 ml mleka,
1 szczypta soli
Wlej mieszaninę na farsz (mi się całość nie zmieściła).
Piecz tartę w temperaturze 160 stopni (na termoobiegu) przez około 30 minut - aż całość się ładnie zrumieni.
Uwagi
Podawaj ciepłą :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
tarta z cukinią, tarta z kurczakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!