Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
60 g czekolady, 30 g masła
Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
4 białka, 110 g cukru
Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
4 żółtka
Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około pół godziny - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź.
Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).
Jak zrobić ganasz czekoladowy do tortu
Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
200 ml śmietanki kremówki, 60 ml miodu, 150 g czekolady deserowej, 100 g czekolady mlecznej
Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
40 g masła
Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Jak zrobić galaretkę wiśniową
Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
500 g wiśni, 50 ml wody, 80 g cukru pudru
Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody).
2 czubate łyżki żelatyny
Rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
Tort czekoladowo-wiśniowy - złożenie
Dolny blat biszkoptu włóż do tortownicy.
Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
240 ml wody, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Jak zrobić polewę czekoladową do tortu
Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
100 ml śmietanki kremówki, 110 ml wody, 25 ml miodu
Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
40 g kakao, 125 g cukru
Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
1 łyżka żelatyny
Polewę schłodź i na koniec udekoruj nią ciasto.
Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Uwagi
Możecie również wykorzystać gotową galaretkę wiśniową - rozpuście ją w 200 ml gorącej wody i dodajcie do wiśni. Poczekajcie aż zacznie tężeć i wtedy wylejcie ją na tort.