Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
5 jajek, 3/4 szklanki cukru
Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
Jak zrobić mus truskawkowy do tortu
Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
500 ml śmietany kremówki
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
Jak złożyć tort
Biszkopt przekrój na trzy blaty.
Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
Jak zrobić krem bezowo-maślany do obłożenia tortu
Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.
90 g białek
Dodaj cukier.
180 g cukru
Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
270 g masła
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Uwagi
Elementy "barankowe" są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami - bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem :)