Tort baranek z kremem bezowo-maślanym

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
tort baranek z kremem

Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka

Przygotuj niezwykłą ucztę dla podniebienia dzięki mojemu przepisowi na tort baranka z kremem bezowo-maślanym! W kształcie uroczego baranka, ten tort jest nie tylko zachwycający dla oczu, ale także pełen pysznego smaku. Kremowy krem bezowo-maślany idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc połączenie, które rozpływa się w ustach. To idealna wizualnie i smakowo atrakcja na każdą okazję, od rodzinnych przyjęć po świąteczne spotkania. Odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy tort i zachwyć swoich gości niezapomnianym smakiem!

tort w kształcie baranka

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić tort z kremem bezowo-maślanym, ale nie wiesz jak się do tego zabrać, to zobacz mój dokładny przepis i zrób taki tort na jakąś okazję :)

tort baranek

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tort z kremem śmietankowym oraz z kremem bezowo-maślanym.
5 z 2 ocen
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na na tortownicę 22 cm średnicy.
Składniki

składniki na biszkopt do tortu

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ((czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty))
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

składniki na mus truskawkowy do tortu

składniki na krem śmietankowy do tortu

składniki na krem bezowo-maślany

  • 90 g białek
  • 180 g cukru
  • 270 g masła (pokrojonego w małe kostki)
  • aromat (lub barwnik ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu (na trzy blaty)

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
    3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

Jak zrobić mus truskawkowy do tortu

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
    około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru

Jak złożyć tort

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
  • Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.

Jak zrobić krem bezowo-maślany do obłożenia tortu

  • Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.
    90 g białek
  • Dodaj cukier.
    180 g cukru
  • Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści – możesz to sprawdzić palcami – jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
  • Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
  • Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
    270 g masła
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Notatki
Elementy „barankowe” są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami – bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem :)
Prywatne
Słowa kluczowe tort z kremem bezowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort urodzinowy jak baranek

Tort z kremem bezowo-maślanym – uwagi

Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska. Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto.

Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.

W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)

Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!

Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje

Jeśli lubisz piec pyszne torty w zaciszu własnej kuchni, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na niezwykłe i pyszne torty.

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.

Opublikowano: 2013 19 kwietnia

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

27 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym

Przepis na tort z kremem bezowo-maślanym idealnym na urodziny i różne okazje. Ja swój tort z kremem bezowym robiłam na specjalne "zlecenie". Tort miał być w kształcie baranka. Upiekłam więc biszkopt w foremce o kształcie połowy kuli. Jasny biszkopt przełożyłam kremem śmietankowym z mascarpone oraz truskawkami. Z części odciętego ciasta zrobiłam głowę baranka i obłożyłam ją masą cukrowa. Na cały tort wycisnęłam kleksy z kremu bezowo-maślanego, który miał imitować futro baranka. Na koniec jeszcze różne dodatki - jak nóżki, uszy, rogi zrobione z masy cukrowej i moje dzieło gotowe :)

Tort z kremem bezowo-maślanym przepis

Mój tort baranek z kremem bezowym z masłem wyglądał i smakował rewelacyjnie. Jeśli średnio przepadacie za tradycyjnym kremem maślanym, to taki krem bezowo-maślany może być rozwiązaniem dla was. Ten krem jest dużo mniej tłusty niż krem maślany, jest lżejszy, bardziej puszysty i delikatniejszy w smaku. Możecie nim nie tylko dekorować tort, ale również wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić krem bezowo-maślany do tortu. Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na torty. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji.