Ten tort barankowy był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska :)

Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowomaślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego – może wymaga trochę więcej pracy, ale warto :)

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann – tutaj jest filmik, jak go przygotowuje.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc] Przepis jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła. W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)) – od biszkoptu zaczynając (przepis z Moich Wypieków – wielokrotnie już przeze mnie przetestowany). Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

baranek1

baranek2

baranek3

 

 

tort baranek

Tort baranek z kremem bezowomaślanym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):

składniki musu truskawkowego:

  • około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek
  • 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

składniki kremu:

składniki kremu bezowomaślanego:

  • 90 g białek
  • 180 g cukru
  • 270 g masła pokrojonego w małe kostki
  • ewentualnie aromat lub barwnik

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

wykonanie musu truskawkowego:

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.

wykonanie kremu:

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  • Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.

wykonanie kremu bezowomaślanego:

  • Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj. Dodaj cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
  • Ubij białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące. Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)

Notatki

Elementy "barankowe" są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami - bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!