Ten tort barankowy był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska :)
Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowomaślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego – może wymaga trochę więcej pracy, ale warto :)
Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann – tutaj jest filmik, jak go przygotowuje.
Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)) – od biszkoptu zaczynając (przepis z Moich Wypieków – wielokrotnie już przeze mnie przetestowany). Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

Tort baranek z kremem bezowomaślanym
Składniki
składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
- około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
składniki kremu bezowomaślanego:
- 90 g białek
- 180 g cukru
- 270 g masła pokrojonego w małe kostki
- ewentualnie aromat lub barwnik
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
wykonanie kremu:
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
- Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
wykonanie kremu bezowomaślanego:
- Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj. Dodaj cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
- Ubij białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące. Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Czy wyłożyła pani formę (w kształcie piłki ) papierem ? ,Ew.maslo bułka tarta ???
masło i wysypałam mąką.
[…] lubi stawiać przede mną różne nowe wyzwania – wcześniej robiłam dla niej między innymi tort baranek i tort […]
dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie
dziekuje bardzo za odpowiedz. mam jeszcze pytanie ile jajek ( bialek ) na 90 gr Pani uzyla?
Jedno jajo L to ok 30g-35g :)
pani Beato. ile masy cukrowej Pani uzyla?
Nie pamiętam ale przy tym torcie nie było tego dużo (ok 300g z tego co pamiętam)
[…] Pan Młody szczególnie upodobał sobie mój tort z barankiem, więc bardzo chcieli mieć […]
Tort wygląda przesuper. Właśnie zabieram się do pieczenia na 4 urodziny mojego synka. Mam pytanie (gdyż piekę torta po raz 1szy w życiu) czy mogę użyć masła roślinnego czy najlepiej nadaje się prawdziewe masełko. Pozdrawiam serdecznie, Efka
Używam jedynie prawdziwe masło (takie 82% tłuszczu), a masło roślinne to co najwyżej trochę do ciast kruchych – do niczego więcej :)
Dziękuje serdecznie za odpowiedź :) Działam :)
Nie ma za co :)
tort rewelacja,mam tylko male pytanko,w przepisie podajesz przepis na tortownice 22 cm ,a w opisie mowisz o foremce na pilke Wiltona.Mam rowniez taka foremke,mam w niej rowniez upiec biszkopt z pieciu jajek?
dokładnie wykorzystałam ten przepis w tej foremce :)
[…] powstało z masy bezowo-maślanej z tego przepisu i było wyciskane małą gwiazdką (końcówka Wilton z otworkami – do włosów i trawy […]
[…] Futerko zrobione jest z kremu bezowo-maślanego – przepis znajdziecie tutaj. […]
niesamowity tort autorstwa moich dobrych znajomych. Gorąco polecam bo nie tylko te torty super wyglądają ale i super smakują
Cudo! :)
[…] na tort znajdziecie tutaj – zrezygnujcie tylko z kremu bezowego na rzecz masy […]
[…] przepis znajdziecie tutaj – tylko masę bezową do pokrycia tortu zastąpcie masą cukrową (potrzeba jej około 600 […]
[…] zrobiony według tego przepisu, tylko masę bezową zastąpiłam gotową masą cukrową, którą pokryliśmy z mężem cały tort. […]
Piekny tort.Ja zapytam o czarny barwnik jakiego uzylas, chodzi mi o producenta…kupilam barwniki kilku firm w tym kolorze, ale zaden nie dal oczekiwanego efektu, a twoja czern prezentuje sie wspaniale.Dziekuje.
Używam barwnika w żelu firmy Wilton, ale że go dużo schodzi, to się zmądrzyłam i kupuję gotową czarną masę :)
Tort nie dość, że CUDNY to jeszcze był przepyszny! Zrobił ogromne wrażenie na wszystkich gościach i każdy poprosił o adres bloga. Pani Beato powinna Pani zacząć się bać :-)
Śliczny tort
śliczniutki tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem :)