Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka
Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska :)
Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki.
„Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto :)
Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.
W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.
Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)
Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.
Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!
Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis do druku

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym
Składniki
składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):
- 5 jajek rozmiar L
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
- około 300 g truskawek świeżych dojrzałych albo mrożonych
- 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).5 jajek, 3/4 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
- Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
wykonanie kremu:
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.500 ml śmietany kremówki
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
złożenie tortu
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
- Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
- Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
wykonanie kremu bezowo-maślanego:
- Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.90 g białek
- Dodaj cukier.180 g cukru
- Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
- Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
- Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.270 g masła
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Notatki
Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.