Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka

Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska :)

Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki.

„Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto :)

Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.

W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)

Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort baranek z kremem

tort w kształcie baranka

tort urodzinowy jak baranek

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis do druku

tort baranek

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym

Wypieki Beaty
Przepis na tort z kremem śmietankowym oraz z kremem bezowo-maślanym.
5 z 2 ocen
Porcje 15

Składniki

składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):

składniki musu truskawkowego:

składniki kremu:

składniki kremu bezowo-maślanego:

  • 90 g białek
  • 180 g cukru
  • 270 g masła pokrojonego w małe kostki
  • aromat lub barwnik ewentualnie

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
    3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

wykonanie musu truskawkowego:

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
    około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

wykonanie kremu:

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru

złożenie tortu

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
  • Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.

wykonanie kremu bezowo-maślanego:

  • Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.
    90 g białek
  • Dodaj cukier.
    180 g cukru
  • Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści - możesz to sprawdzić palcami - jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
  • Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
  • Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
    270 g masła
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)

Notatki

Elementy "barankowe" są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami - bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.