Tort baranek z kremem bezowo-maślanym

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
tort baranek z kremem

Pomysł na urodzinowy tort w kształcie baranka

Przygotuj niezwykłą ucztę dla podniebienia dzięki mojemu przepisowi na tort baranka z kremem bezowo-maślanym! W kształcie uroczego baranka, ten tort jest nie tylko zachwycający dla oczu, ale także pełen pysznego smaku. Kremowy krem bezowo-maślany idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem, tworząc połączenie, które rozpływa się w ustach. To idealna wizualnie i smakowo atrakcja na każdą okazję, od rodzinnych przyjęć po świąteczne spotkania. Odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy tort i zachwyć swoich gości niezapomnianym smakiem!

tort w kształcie baranka

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić tort z kremem bezowo-maślanym, ale nie wiesz jak się do tego zabrać, to zobacz mój dokładny przepis i zrób taki tort na jakąś okazję :)

tort baranek

Tort baranek z kremem bezowo-maślanym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tort z kremem śmietankowym oraz z kremem bezowo-maślanym.
5 z 2 ocen
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na na tortownicę 22 cm średnicy.
Składniki

składniki na biszkopt do tortu

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ((czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty))
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

składniki na mus truskawkowy do tortu

składniki na krem śmietankowy do tortu

składniki na krem bezowo-maślany

  • 90 g białek
  • 180 g cukru
  • 270 g masła (pokrojonego w małe kostki)
  • aromat (lub barwnik ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu (na trzy blaty)

  • Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej – nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
    3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia – nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie – ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.

Jak zrobić mus truskawkowy do tortu

  • Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około 1/4 szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
    około 300 g truskawek, 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego

Jak zrobić krem śmietankowy do tortu

  • Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
    500 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
    250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru

Jak złożyć tort

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny).
  • Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  • Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.

Jak zrobić krem bezowo-maślany do obłożenia tortu

  • Przelej białka do dużej misy (takiej w której będą później miksowane), dodaj szczyptę soli i lekko je rozmieszaj.
    90 g białek
  • Dodaj cukier.
    180 g cukru
  • Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą i lekko miksuj całość (albo mieszaj trzepaczką) dopóki cukier się zupełnie nie rozpuści – możesz to sprawdzić palcami – jeśli rozcierając masę nie będziesz czuć kryształków, to znaczy, że białka są gotowe :)
  • Zdejmij wtedy miskę z garnka i dalej miksuj białka mikserem, aż będą sztywne i lśniące.
  • Gdy białka ostygną, zacznij dodawać po trochu masło i całość dokładnie miksuj. Na koniec możesz dodać aromat, albo barwnik.
    270 g masła
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nią tort :)
Notatki
Elementy „barankowe” są zrobione z masy cukrowej. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami – bardzo dobre są maliny, wtedy też dobierz odpowiedni dżem :)
Prywatne
Słowa kluczowe tort z kremem bezowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tort urodzinowy jak baranek

Tort z kremem bezowo-maślanym – uwagi

Ten tort baranek z kremem bezowym był zrobiony na zamówienie naszej sąsiadki z okazji urodzin męża – a jego wygląd odnosi się do nazwiska. Tort miał nie być zbyt słodki, więc postawiłam na krem z mascarpone i śmietany kremówki, a do tego truskawki. „Futro” baranka jest zrobione z kremu bezowo-maślanego, który jest lżejszy i delikatniejszy od zwykłego kremu maślanego. Może wymaga trochę więcej pracy, ale warto.

Przepis na kremem bezowo-maślany jest bardzo prosty – 1 porcja białek, 2 porcje cukru, 3 porcje masła.

W moim przypadku na pokrycie tortu o średnicy 22 cm użyłam 90 g białek, 180 g cukru i 270 g masła.

Poniżej zamieszczam dokładny przepis na ten tort (głównie dlatego, że wiele osób mnie o to pyta :)

Do jego upieczenia wykorzystałam foremkę firmy Wilton w kształcie piłki – dzięki temu baranek ma ładny okrągły kształt.

Więcej pomysłów na ciekawe torty urodzinowe (i nie tylko) znajdziecie w moich przepisach na torty – gorąco polecam!

Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje

Jeśli lubisz piec pyszne torty w zaciszu własnej kuchni, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na niezwykłe i pyszne torty.

Przepis na ten krem znalazłam na youtube u Dyann.

Opublikowano: 2013 19 kwietnia

Podziel się przepisem

27 komentarzy

  1. c1006481dc868f2474416ec00bd72c6b?s=54&d=mm&r=g
    Marek 2020 17 stycznia w 22:13- Odpowiedz

    Czy wyłożyła pani formę (w kształcie piłki ) papierem ? ,Ew.maslo bułka tarta ???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 18 stycznia w 11:12- Odpowiedz

      masło i wysypałam mąką.

  2. Tort z syrenką - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 30 sierpnia w 08:39- Odpowiedz

    […] lubi stawiać przede mną różne nowe wyzwania – wcześniej robiłam dla niej między innymi tort baranek i tort […]

  3. e032192ca99d4d1df7b1f65e5af1d893?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2015 25 lutego w 12:33- Odpowiedz

    dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam serdecznie

  4. e032192ca99d4d1df7b1f65e5af1d893?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2015 21 lutego w 10:09- Odpowiedz

    dziekuje bardzo za odpowiedz. mam jeszcze pytanie ile jajek ( bialek ) na 90 gr Pani uzyla?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 lutego w 10:17- Odpowiedz

      Jedno jajo L to ok 30g-35g :)

  5. e032192ca99d4d1df7b1f65e5af1d893?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2015 15 lutego w 00:44- Odpowiedz

    pani Beato. ile masy cukrowej Pani uzyla?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 15 lutego w 19:31- Odpowiedz

      Nie pamiętam ale przy tym torcie nie było tego dużo (ok 300g z tego co pamiętam)

  6. Torty ślubne baranki :) - Wypieki Beaty 2014 13 grudnia w 07:09- Odpowiedz

    […] Pan Młody szczególnie upodobał sobie mój tort z barankiem, więc bardzo chcieli mieć […]

  7. 044bf52435781dd6b7a0c64c85506946?s=54&d=mm&r=g
    Efka 2014 10 października w 12:54- Odpowiedz

    Tort wygląda przesuper. Właśnie zabieram się do pieczenia na 4 urodziny mojego synka. Mam pytanie (gdyż piekę torta po raz 1szy w życiu) czy mogę użyć masła roślinnego czy najlepiej nadaje się prawdziewe masełko. Pozdrawiam serdecznie, Efka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 10 października w 13:11- Odpowiedz

      Używam jedynie prawdziwe masło (takie 82% tłuszczu), a masło roślinne to co najwyżej trochę do ciast kruchych – do niczego więcej :)

      • 044bf52435781dd6b7a0c64c85506946?s=54&d=mm&r=g
        Efka 2014 10 października w 17:33- Odpowiedz

        Dziękuje serdecznie za odpowiedź :) Działam :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2014 11 października w 16:39- Odpowiedz

          Nie ma za co :)

  8. ?s=54&d=mm&r=g
    Gabriela Rüscher 2014 27 maja w 07:03- Odpowiedz

    tort rewelacja,mam tylko male pytanko,w przepisie podajesz przepis na tortownice 22 cm ,a w opisie mowisz o foremce na pilke Wiltona.Mam rowniez taka foremke,mam w niej rowniez upiec biszkopt z pieciu jajek?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 28 maja w 19:49- Odpowiedz

      dokładnie wykorzystałam ten przepis w tej foremce :)

  9. Tort Elmo « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2014 19 stycznia w 09:30- Odpowiedz

    […] powstało z masy bezowo-maślanej z tego przepisu i było wyciskane małą gwiazdką (końcówka Wilton z otworkami – do włosów i trawy […]

  10. Potworny tort urodzinowy ;) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 29 października w 08:10- Odpowiedz

    […] Futerko zrobione jest z kremu bezowo-maślanego – przepis znajdziecie tutaj. […]

  11. ?s=54&d=mm&r=g
    Tomek Osuchowski 2013 7 września w 17:56- Odpowiedz

    niesamowity tort autorstwa moich dobrych znajomych. Gorąco polecam bo nie tylko te torty super wyglądają ale i super smakują

  12. d07b7d84df09c73d27149bf36109d303?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2013 26 lipca w 18:57- Odpowiedz

    Cudo! :)

  13. Malowany tort makowy | Wypieki Beaty 2013 31 maja w 08:23- Odpowiedz

    […] na tort znajdziecie tutaj – zrezygnujcie tylko z kremu bezowego na rzecz masy […]

  14. Tort urodzinowy Angry Birds | Wypieki Beaty 2013 29 maja w 08:08- Odpowiedz

    […] przepis znajdziecie tutaj – tylko masę bezową do pokrycia tortu zastąpcie masą cukrową (potrzeba jej około 600 […]

  15. Tort serce na Dzień Matki :) | Wypieki Beaty 2013 26 maja w 11:44- Odpowiedz

    […] zrobiony według tego przepisu, tylko masę bezową zastąpiłam gotową masą cukrową, którą pokryliśmy z mężem cały tort. […]

  16. a1a6de0e1deadd4fc8e12c6210a6c6c1?s=54&d=mm&r=g
    BeeSweet 2013 21 kwietnia w 21:47- Odpowiedz

    Piekny tort.Ja zapytam o czarny barwnik jakiego uzylas, chodzi mi o producenta…kupilam barwniki kilku firm w tym kolorze, ale zaden nie dal oczekiwanego efektu, a twoja czern prezentuje sie wspaniale.Dziekuje.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2013 21 kwietnia w 21:53- Odpowiedz

      Używam barwnika w żelu firmy Wilton, ale że go dużo schodzi, to się zmądrzyłam i kupuję gotową czarną masę :)

  17. c4054e54d8e960e527819153a7ebba7c?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2013 19 kwietnia w 14:53- Odpowiedz

    Tort nie dość, że CUDNY to jeszcze był przepyszny! Zrobił ogromne wrażenie na wszystkich gościach i każdy poprosił o adres bloga. Pani Beato powinna Pani zacząć się bać :-)

  18. b5ec0a361eef7a3e04cbf07b3614f366?s=54&d=mm&r=g
    ELA.M 2013 19 kwietnia w 09:01- Odpowiedz

    Śliczny tort

  19. 614cdceaae56b152b757a4fbf3ff1681?s=54&d=mm&r=g
    precelia 2013 19 kwietnia w 08:46- Odpowiedz

    śliczniutki tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy