Babeczki krówkowo-orzechowe
Przepis na babeczki krówkowo-orzechowe z masą kajmakową
Mmm… te babeczki z kajmakiem i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Są proste do zrobienia, ale smakują jak z prawdziwej cukierni. Miękkie i wilgotne ciasto, wypełnione pysznym kajmakiem i chrupiącymi orzechami, to połączenie, które rozpływa się w ustach. Idealne na słodki poczęstunek lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak proste i pyszne mogą być te babeczki!
Spis treści
Babeczki krówkowo-orzechowe przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj mój przepis na pyszne i proste słodkie babeczki z masą kajmakową i orzechami. Takie babeczki to doskonały deser, a nawet drugie śniadanie do pracy, czy do szkoły.
Babeczki krówkowo-orzechowe przepis
Składniki
składniki na babeczki kajmakowe z orzechami
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 5 łyżek cukru trzcinowego (- ok 75 g)
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1,5 szklanki mleka (- 360 ml)
- 0,5 szklanki oleju (- 125 ml)
- 3/4 puszki masy kajmakowej (- użyłam z Gostynia puszka 510 g – resztę możesz zużyć na polewę)
- orzechy (w ilości dowolnej – ja dałam około 50 g)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki krówkowo-orzechowe
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 5 łyżek cukru trzcinowego
- Sypkie produkty wymieszaj razem i dodawaj do masy jajecznej na zmianę z mlekiem i olejem.450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki kakao, 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki oleju
- Na koniec dodaj masę krówkową i dokładnie zmiksuj.3/4 puszki masy kajmakowej
- Orzechy posiekaj, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.orzechy
- Nakładaj ciasto do foremek na babeczki – maksymalnie do 2/3 wysokości.
- Piecz około 20 minut.
- Pozostały kajmak (1/4 puszki) lekko podgrzej, dosyp do niego około 50 cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym lukrem posmaruj wierzch babeczek.
- Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki kajmakowe z orzechami – uwagi
Dziś coś dla wielbicieli słodkości i orzechów – babeczki krówkowo-orzechowe. Babeczki są pyszne, puszyste i mięciutkie. Nie bójcie się też tego kajmaku – bo wcale nie sprawia, że babki są przeraźliwie słodkie. Orzechy przyjemnie chrupiąc idealnie wypływając na teksturę babeczek. Te maleństwa na pewno zasmakują wszystkim – i dużym i małym. Uprzedzam – to jest porcja na dużą ilość babeczek. Spokojnie wyjdzie wam około 24 sztuk. Babeczki kajmakowe z orzechami mocno rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta, bo wam po prostu zaczną wypływać. Jeśli taka ilość to dla was za dużo, to spokojnie zróbcie je z połowy porcji.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki i muffinki.
Te babeczki pierwszy raz piekłam w 2012 roku i wtedy tak wyglądały :)
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie babeczki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki kajmakowo-orzechowe przepis
Przepis na pyszne babeczki kajmakowo-orzechowe to świetny pomysł na słodki deser weekendowy i nie tylko. Z tego przepisu otrzymasz aż około 24 babeczki z kajmakiem, więc możesz je przygotować na jakaś większą imprezę rodzinną albo słodki stół. Samo zrobienie kajmakowych babeczek z orzechami jest bardzo proste. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić babeczki z masą kajmakową i orzechami. Przekonasz się, że to nie jest trudne!
Przepis na babeczki krówkowo-orzechowe
Babeczki z masą krówkową z puszki pieczone z posiekanymi orzechami są przepyszne! I wcale nie są jakoś przeraźliwie słodkie. Upiecz babeczki kajmakowe z orzechami dla swojej rodziny i przekonaj się jak wspaniale smakują. Takie kajmakowe babeczki z orzechami możesz zabrać do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Z pozostałej masy kajmakowej możesz zrobić słodki kajmakowy lukier, którym możesz posmarować wierzch babeczek z orzechami i kajmakiem. Lukier kajmakowy podkreśli karmelowy smak babeczek.
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na babeczki i muffinki.