Babeczki mascarpone na Wielkanoc
Przepis na te babeczki mascarpone dostałam na facebooku od jednej mojej ukochanej Lubiśki i od razu go pokochałam :)
Mascarpone nadaje babeczkom wyjątkowy smak (lekko sernikowy), ale przede wszystkim ciasto staje się dzięki niemu aksamitne, delikatne, lekko wilgotne i w ogóle takie Ach – koniecznie przez duże A :D
Ciasto na babeczki wychodzi dość gęste możecie więc dodać do niego różne dodatki, a one nie opadną na dno podczas pieczenia.
Ja tym razem postawiłam na prostotę i do każdej babeczki mascarpone włożyłam po dwie duże mrożone maliny – możecie również dodać owoce, albo posiekaną czekoladę, orzechy – z każdy dodatkiem babeczki będą pyszne :)
Swoje babeczki udekorowałam świątecznie – to w związku ze zbliżającą się Wielkanocą – przygotowałam krem czekoladowy, który na babeczkach imituje ptasie gniazdo (tak przy okazji na moim profilu na facebooku możecie zobaczyć moje domowe gniazdo uwite przez gołębie na balkonie :)). Do gniazd włożyłam „jajeczka” – duże drażetki czekoladowe z orzeszkiem w środku.
Myślę, że tak udekorowaną babeczkę będą chciały zjeść wszystkie dzieciaki – moje zaczęły od zjedzenia „jajeczek” ;)
Z przepisu otrzymacie sporo babeczek – mi wyszło ich 16.
Na Wielkanoc polecam też babeczki kokosowe, albo babeczki blondie z orzechami – i jedne, i drugie przepyszne :)

Babeczki mascarpone na Wielkanoc
Składniki
babeczki:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego albo maślanki
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny
krem czekoladowy:
- 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Instrukcja
babeczki:
- Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem albo maślanką na jednolitą masę.
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj serek z jogurtem i zmiksuj.
- Dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek, do każdej babeczki włóż po 2-3 maliny - mogą być mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
- Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem czekoladowy:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź i następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli używasz gorzką czekoladę to możesz dodać do kremówki 2-3 łyżki cukru pudru).
- Dodaj serek mascarpone z czekoladą do śmietany i krótko zmiksuj.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij na babeczki tworząc gniazdko.
- Ułóż w każdym gniazku kilka jajek z czekoladowych drażetek.
Słodziutkie gniazdka :D
:)