Babeczki mascarpone na Wielkanoc

 

babeczki z mascarpone

 

Przepis na te babeczki mascarpone dostałam na facebooku od jednej mojej ukochanej Lubiśki i od razu go pokochałam :)

Mascarpone nadaje babeczkom wyjątkowy smak (lekko sernikowy), ale przede wszystkim ciasto staje się dzięki niemu aksamitne, delikatne, lekko wilgotne i w ogóle takie Ach – koniecznie przez duże A :D

Ciasto na babeczki wychodzi dość gęste możecie więc dodać do niego różne dodatki, a one nie opadną na dno podczas pieczenia.

Ja tym razem postawiłam na prostotę i do każdej babeczki mascarpone włożyłam po dwie duże mrożone maliny – możecie również dodać owoce, albo posiekaną czekoladę, orzechy – z każdy dodatkiem babeczki będą pyszne :)

Swoje babeczki udekorowałam świątecznie – to w związku ze zbliżającą się Wielkanocą – przygotowałam krem czekoladowy, który na babeczkach imituje ptasie gniazdo (tak przy okazji na moim profilu na facebooku możecie zobaczyć moje domowe gniazdo uwite przez gołębie na balkonie :)). Do gniazd włożyłam „jajeczka” – duże drażetki czekoladowe z orzeszkiem w środku.

Myślę, że tak udekorowaną babeczkę będą chciały zjeść wszystkie dzieciaki – moje zaczęły od zjedzenia „jajeczek” ;)

Z przepisu otrzymacie sporo babeczek – mi wyszło ich 16.

Na Wielkanoc polecam też babeczki kokosowe, albo babeczki blondie z orzechami – i jedne, i drugie przepyszne :)

 

babeczki na wielkanoc

 

babeczki gniazdka

 

babeczki sernikowe

 

babeczki na wielkanoc

 

babeczki mascarpone z malinami

 

babeczki wielkanocne

Babeczki mascarpone na Wielkanoc

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16

Składniki
  

babeczki:

krem czekoladowy:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem albo maślanką na jednolitą masę.
  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj serek z jogurtem i zmiksuj.
  • Dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek, do każdej babeczki włóż po 2-3 maliny - mogą być mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
  • Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem czekoladowy:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź i następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli używasz gorzką czekoladę to możesz dodać do kremówki 2-3 łyżki cukru pudru).
  • Dodaj serek mascarpone z czekoladą do śmietany i krótko zmiksuj.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij na babeczki tworząc gniazdko.
  • Ułóż w każdym gniazku kilka jajek z czekoladowych drażetek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!