Przepis na babeczki mascarpone na Wielkanoc

babeczki z mascarpone


Przepis na babeczki mascarpone dostałam na facebooku od jednej mojej ukochanej Lubiśki i od razu go pokochałam :)

Mascarpone nadaje babeczkom wyjątkowy smak (lekko sernikowy), ale przede wszystkim ciasto staje się dzięki niemu aksamitne, delikatne, lekko wilgotne i w ogóle takie Ach – koniecznie przez duże A :D

Ciasto na babeczki wychodzi dość gęste możecie więc dodać do niego różne dodatki, a one nie opadną na dno podczas pieczenia.

Ja tym razem postawiłam na prostotę i do każdej babeczki mascarpone włożyłam po dwie duże mrożone maliny – możecie również dodać owoce, albo posiekaną czekoladę, orzechy – z każdy dodatkiem babeczki będą pyszne :)

Swoje babeczki z mascarpone udekorowałam świątecznie – to w związku ze zbliżającą się Wielkanocą. Przygotowałam krem czekoladowy, który na babeczkach imituje ptasie gniazdo (tak przy okazji na moim profilu na facebooku możecie zobaczyć moje domowe gniazdo uwite przez gołębie na balkonie :)). Do gniazd włożyłam „jajeczka” – duże drażetki czekoladowe z orzeszkiem w środku.

Myślę, że tak udekorowaną babeczkę będą chciały zjeść wszystkie dzieciaki – moje zaczęły od zjedzenia „jajeczek” ;)

Z przepisu otrzymacie sporo babeczek – mi wyszło ich 16.

Na Wielkanoc polecam też babeczki kokosowe, albo babeczki blondie z orzechami – i jedne, i drugie przepyszne :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki na wielkanoc

babeczki gniazdka

babeczki sernikowe

babeczki na wielkanoc

babeczki mascarpone z malinami

Babeczki mascarpone przepis do druku

babeczki wielkanocne

Babeczki mascarpone na Wielkanoc

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z serkiem mascarpone w środku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Deser
Porcje 16

Składniki

babeczki:

krem czekoladowy:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem albo maślanką na jednolitą masę.
    250 g serka mascarpone, 150 g jogurtu naturalnego
  • Jajka utrzyj z cukrem.
    2 jajka, 200 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj serek z jogurtem i zmiksuj.
  • Dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.
    50 g masła
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek, do każdej babeczki włóż po 2-3 maliny - mogą być mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
  • Piecz babeczki w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem czekoladowy:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź i następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
    100 g czekolady, 250 g serka mascarpone
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli używasz gorzką czekoladę to możesz dodać do kremówki 2-3 łyżki cukru pudru).
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj serek mascarpone z czekoladą do śmietany i krótko zmiksuj.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij na babeczki tworząc gniazdko.
  • Ułóż w każdym gniazku kilka jajek z czekoladowych drażetek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!