Przepis na babeczki mascarpone na Wielkanoc
Przepis na babeczki mascarpone dostałam na facebooku od jednej mojej ukochanej Lubiśki i od razu go pokochałam :)
Mascarpone nadaje babeczkom wyjątkowy smak (lekko sernikowy), ale przede wszystkim ciasto staje się dzięki niemu aksamitne, delikatne, lekko wilgotne i w ogóle takie Ach – koniecznie przez duże A :D
Ciasto na babeczki wychodzi dość gęste możecie więc dodać do niego różne dodatki, a one nie opadną na dno podczas pieczenia.
Ja tym razem postawiłam na prostotę i do każdej babeczki mascarpone włożyłam po dwie duże mrożone maliny – możecie również dodać owoce, albo posiekaną czekoladę, orzechy – z każdy dodatkiem babeczki będą pyszne :)
Swoje babeczki z mascarpone udekorowałam świątecznie – to w związku ze zbliżającą się Wielkanocą. Przygotowałam krem czekoladowy, który na babeczkach imituje ptasie gniazdo (tak przy okazji na moim profilu na facebooku możecie zobaczyć moje domowe gniazdo uwite przez gołębie na balkonie :)). Do gniazd włożyłam „jajeczka” – duże drażetki czekoladowe z orzeszkiem w środku.
Myślę, że tak udekorowaną babeczkę będą chciały zjeść wszystkie dzieciaki – moje zaczęły od zjedzenia „jajeczek” ;)
Z przepisu otrzymacie sporo babeczek – mi wyszło ich 16.
Na Wielkanoc polecam też babeczki kokosowe, albo babeczki blondie z orzechami – i jedne, i drugie przepyszne :)
Babeczki mascarpone przepis do druku

Babeczki mascarpone na Wielkanoc
Składniki
babeczki:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego albo maślanki
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny opcjonalnie
krem czekoladowy:
- 100 g czekolady - gorzkiej lub mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Instrukcja
babeczki:
- Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem albo maślanką na jednolitą masę.250 g serka mascarpone, 150 g jogurtu naturalnego
- Jajka utrzyj z cukrem.2 jajka, 200 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj serek z jogurtem i zmiksuj.
- Dodaj masło i mąkę - krótko wymieszaj.50 g masła
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek, do każdej babeczki włóż po 2-3 maliny - mogą być mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
- Piecz babeczki w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem czekoladowy:
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko ostudź i następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.100 g czekolady, 250 g serka mascarpone
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli używasz gorzką czekoladę to możesz dodać do kremówki 2-3 łyżki cukru pudru).250 ml śmietany kremówki
- Dodaj serek mascarpone z czekoladą do śmietany i krótko zmiksuj.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij na babeczki tworząc gniazdko.
- Ułóż w każdym gniazku kilka jajek z czekoladowych drażetek.