Przepis na niezwykłe brownie upieczone w jajku – idealna niespodzianka na Wielkanoc
Święta Wielkanocne już za pasem, więc dziś proponuję coś niezwykłego – pyszne brownies upieczone w wydmuszce z jajka :)
Muszę przyznać, że jest z tym sporo zabawy, ale efekt jest tego warty :)
A rodzinie na pewno „opadną szczęki” jak rozbiją skorupkę jajka :)
Najpierw musimy pozbierać około 12-16 wydmuszek z jajek (ilość zależy od wielkości jajek), co przy świątecznym pieczeniu nie powinno być takie trudne, a potem możemy przystąpić do pieczenia naszych brownie w jajku :)
Aby niespodzianka była pełna warto jajka pofarbować jak pisanki.
Nie polecam tu maczania w roztworze barwnika z wodą i octem.
Lepiej się tu sprawdzą takie metaliczne farbki w żelu nakładane bezpośrednio na jajko.
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Brownie w skorupce jajka przepis do druku

Brownie w skorupce jajka
Składniki
ciasto:
- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej (posiekanej)
- 120 g masła miękkiego
- 3 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego kakao
Instrukcja
wykonanie wydmuszek:
- W skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek.12 jajek
- Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego.
- Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki.
- Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona woda powinna wypełnić skorupki.
- Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną.
- Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem.olej
- Wylewamy resztki oleju.
wykonanie brownie:
- Mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem.200 g czekolady, 120 g masła
- Lekko studzimy.
- Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.3 jajka, 1 szklanka cukru
- Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.1 szczypta soli, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki naturalnego kakao
- Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.
- Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry.
- Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do 3/4 wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, jajko po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką), ciasto trochę rośnie przy pieczeniu, więc nie należy przesadzać z jego ilością w skorupce.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół)
- Gotowe brownie ostudź.
- Żeby jajka wyglądały bardziej przekonywująco możemy je ozdobić podobnie jak pisanki (oczywiście nie metodą na zanurzanie w barwniku :)).
Inspirację znalazłam w magazynie kuchnia :)