Przepis na niezwykłe brownie upieczone w jajku – idealna niespodzianka na Wielkanoc

Święta Wielkanocne już za pasem, więc dziś proponuję coś niezwykłego – pyszne brownies upieczone w wydmuszce z jajka :)

Muszę przyznać, że jest z tym sporo zabawy, ale efekt jest tego warty :)

A rodzinie na pewno „opadną szczęki” jak rozbiją skorupkę jajka :)

Najpierw musimy pozbierać około 12-16 wydmuszek z jajek (ilość zależy od wielkości jajek), co przy świątecznym pieczeniu nie powinno być takie trudne, a potem możemy przystąpić do pieczenia naszych brownie w jajku :)

Aby niespodzianka była pełna warto jajka pofarbować jak pisanki.

Nie polecam tu maczania w roztworze barwnika z wodą i octem.

Lepiej się tu sprawdzą takie metaliczne farbki w żelu nakładane bezpośrednio na jajko.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

brownie jajko1

brownie jajko2

brownie w skorupce jajka

brownie jajko4 

Brownie w skorupce jajka przepis do druku

brownie jajko1

Brownie w skorupce jajka

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły deser niespodziankę - brownie pieczone w jajkach.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki

wydmuszki:

ciasto:

Instrukcja
 

wykonanie wydmuszek:

  • W skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek.
    12 jajek
  • Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego.
  • Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki.
  • Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona woda powinna wypełnić skorupki.
  • Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną.
  • Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem.
    olej
  • Wylewamy resztki oleju.

wykonanie brownie:

  • Mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem.
    200 g czekolady, 120 g masła
  • Lekko studzimy.
  • Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.
    3 jajka, 1 szklanka cukru
  • Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.
    1 szczypta soli, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki naturalnego kakao
  • Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.
  • Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry.
  • Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do 3/4 wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, jajko po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką), ciasto trochę rośnie przy pieczeniu, więc nie należy przesadzać z jego ilością w skorupce.
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół)
  • Gotowe brownie ostudź.
  • Żeby jajka wyglądały bardziej przekonywująco możemy je ozdobić podobnie jak pisanki (oczywiście nie metodą na zanurzanie w barwniku :)).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspirację znalazłam w magazynie kuchnia :)