Święta Wielkanocne już za pasem, więc dziś proponuję coś niezwykłego – pyszne brownies upieczone w wydmuszce z jajka :) Muszę przyznać, że jest z tym sporo zabawy, ale efekt jest tego warty :) A rodzinie na pewno „opadną szczęki” jak rozbiją skorupkę jajka :)

Najpierw musimy pozbierać około 12-16 wydmuszek z jajek (ilość zależy od wielkości jajek), co przy świątecznym pieczeniu nie powinno być takie trudne, a potem możemy przystąpić do pieczenia naszych brownies :)

Inspirację znalazłam w magazynie kuchnia :)

 

 

 

Brownie w skorupce jajka

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

wydmuszki:

  • 12 jajek
  • olej słonecznikowy do natłuszczenia

ciasto:

Instrukcja
 

wykonanie wydmuszek:

  • W skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego.
  • Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki.
  • Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do
  • solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona
  • woda powinna wypełnić skorupki.
  • Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną.
  • Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem.
  • Wylewamy resztki oleju.

wykonanie brownie:

  • Mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem.
  • Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy
  • lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.
  • Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.
  • Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry.
  • Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do 3/4 wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, jajko po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką), ciasto trochę rośnie przy pieczeniu, więc nie należy przesadzać z jego ilością w skorupce.
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skorupek, a potem zjadamy czekoladowe jajka.
  • Żeby jajka wyglądały bardziej przekonywująco możemy je ozdobić podobnie jak pisanki (oczywiście nie metodą na zanurzanie w barwniku :)).
  • Ja do pomalowania użyłam farby metaliczne, które nakłada się rękawicą foliową na jajko, a następnie obkleja je srebrną folią.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Zapraszam do spróbowania :)