Budyniowe placuszki
Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek
Placki budyniowe z kawałkami jabłek to pyszna i prosta do przygotowania przekąska lub deser. Składają się z placków z dodatkiem proszku budyniowego, do której dodaje się kawałki jabłek, a następnie smaży na patelni. Podaj je posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu. Placuszki z budyniem będą idealne na śniadanie, podwieczorek lub wieczorną przekąskę. Szczególnie zasmakują dzieciom – spróbujcie koniecznie!
Spis treści
PRZEPIS na budyniowe placuszki z jabłkami krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie placuszki smażone z kawałkami jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Budyniowe placuszki przepis
Składniki
składniki na placuszki budyniowe
- 275 g mąki pszennej (typ 450-500 – niepełne 2 szklanki)
- 1 opakowanie budyniu (40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy – u mnie bez cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru ((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 375 g jogurtu naturalnego (takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki – trochę ponad 1,5 szklanki)
- 2 duże jabłka ( pokrojone w dość drobną kostkę)
- mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto będzie za gęste)
Instrukcja
Krok 1 – przygotuj ciasto na placki budyniowe
- Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj – jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
- Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.2 duże jabłka
Krok 2 – usmaż placuszki budyniowe
- Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
- Po około 2 minutach delikatnie obróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilkę.
- Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placki na budyniu – uwagi
Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również. Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad. Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku. Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)
Jak zrobić budyniowe placuszki – wskazówki
Samo przygotowanie placuszków jest bardzo proste i szybkie – ciasto na placki możecie zrobić nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać suche składniki i połączyć je z mokrymi. Wtedy dodajemy do ciasta na placuszki jabłka. Ja jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka. Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki. Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)
Jaki budyń do placuszków?
Ja polecam tu budyń bez cukru – dodajemy do ciasta trochę cukru, więc budyń nie musi być słodzony. Używamy oczywiście takie duże opakowanie budyniu – na pół litra mleka. Budyń dodajemy do ciasta na placki jako proszek – nie gotujecie go wcześniej! Co do smaku, to polecam waniliowy albo śmietankowy, ale możecie oczywiście poeksperymentować z innymi smakami.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do usmażenia tych placuszków z budyniem – ja je uwielbiam! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem). Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.
Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią. Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami. Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to możecie również wypróbować przepis na placki z serka wiejskiego i budyniu. W samym przepis na placuszki z serka wiejskiego nie ma budyniu, ale możecie zastąpić część używanej mąki budyniem, aby uzyskać ciekawszy smak. Spróbujcie koniecznie!
I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).
Inspiracja – I love bake.
Polecane przepisy na placki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie placuszki idealne na śniadanie, przekąskę lub nawet deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
21 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Placuszuki robiłam z mąki bezglutenowej i i tak wyszły pyszne.
Zrobiłam placuszki z tego przepisu, zgodnie z sugestią dodałam też mleko i wyszły pyszne , puchate. Tylko trzeba je smażyć pod przykryciem na Małym ogniu, moja pierwsza porcja przez brak pokrywki się nie dopiekła
Proporcje całkowicie źle dobrane. To sa mączne podeszwy. Osoby komentujace o puszystych plackach chyba nigdy nie jadły dobrych placków/racuchów ….
Jak dla mnie zbyt duzo mąki, dolałam mleka. Ale racuchy same w sobie bomba ;)
Czasem konsystencja zależy od użytej mąki. Ten sam typ może zachowywać się inaczej w zależności od producenta. Super, że zareagowałaś i dolałaś mleka!
Faktycznie ciasto na moje oko też było za gęste, ale nie dodawałam nic usmażyłam i wyszły super nic nie jest twarde :) więc polecam przepis takim jaki jest
Faktycznie cos nie tak. Ciasto wyszlo geste jak drozdzowe.. dodalam szklanke mleka i bylo ok. Moze zamiast 375 gramow jogurtu powinno byc 375 ml?
Dobrze, że dodatek mleka pomógł :)
Przepyszne
Dziękuję za przepis, placuszki wyszły przepyszne :)! Pozdrawiam!
Super Marta :)
Uwielbiam takie placuszki. Wczoraj udało mi się kupić w Biedronce nasze polskie antonówki, to dziś będą z jabłuszkami :)
Dzięki za przepis, pozdrawiam!
Proszę bardzo
Przepis jest beznadziejny, racuchy wyszły twarde jak kamień. Powinna się pani nauczyć jak korzystać z maki;))) bo jest jej w przepisie zdecywoanie za dużo, nie wiem kto pisał te komentarze, ale prawdopodobnie osoby które w ogóle nie znają się na gotowaniu.
Cześć Klaudia – przykro mi, że przepis nie przypadł ci do gustu. Jeśli ciasto było za gęste dla ciebie, trzeba było dodać do niego więcej jogurtu albo nawet mleka. Ja zawsze wszystko odmierzam na wadze i jak widać na zdjęciach nie miałam problemu placuszkami :)
Specjalnie ze względu na ciebie Klaudio zrobiłam ponownie placuszki – ściśle wg przepisu – wszystko dokładnie ważyłam – i okazało się, że przepis jest dobry, ciasto ma idealną konsystencję. Myślę, że musiałaś dać za dużo mąki, albo za mało jogurtu.
[…] już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem […]
Ja też lubię budyniowe wersje placuszków i racuchów i mam wrażenie, że są trochę delikatniejsze od tych na samej mące pszennej. Nawet jeśli to tylko wrażenie, to i tak bardzo mi smakują :-)
Coś w nich takiego jest :)
My jak mamy wolny weekend to też zawsze jakieś placuszki wpadną :D Pychota :D
Placuszki to zawsze dobre weekendowe rozwiązanie :)