chlebek bananowo-kokosowy

Przepis na chlebek bananowy z mleczkiem kokosowym

Odkryj niezwykły smak wypieku, łączącego soczyste banany i aromatyczną kokosową nutę – chlebek bananowo-kokosowy przygotowany na mleczku kokosowym. Ten przepis zapewnia nie tylko doskonałą konsystencję i wilgotność, ale także intensywny smak, który idealnie podkreśla naturalną słodycz bananów. Dodatek mleczka kokosowego nadaje chlebkowi subtelnego kokosowego aromatu, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz. To doskonała propozycja na słodki poczęstunek lub śniadanie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników połączenia banana i kokosa. Odkryj ten prosty, ale niezwykle smaczny przepis na chlebek bananowo-kokosowy i wypróbuj go jak najszybciej.

proste ciasto z bananami

Przepis na chlebek bananowo-kokosowy krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta bananowe i szukasz przepisu bez użycia nabiału, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chlebek bananowo-kokosowy

Chlebek bananowo-kokosowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowe ciasto bez nabiału i tłuszczu, do tego niskokaloryczne :)
3.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 197 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na chlebek bananowo-kokosowy

  • 185 ml mleczka kokosowego (użyłam takie w puszce)
  • 150 g cukru trzcinowego ((3/4 szklanki) )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 3 banany (dojrzałe – średnie (o wadze po obraniu około 250 g))
  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić chlebek bananowo-kokosowy

  • Banany obierz i rozgnieć porządnie widelcem.
    3 banany
  • W misie zmiksuj mleczko kokosowe z cukrem i jajkami, dodaj banany i krótko zmiksuj.
    185 ml mleczka kokosowego, 150 g cukru trzcinowego, 2 jajka
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników. – wymieszaj dokładnie.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Formę keksową o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej do niej ciasto.
  • Piecz chlebek bananowy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 197kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4.5gTłuszcz: 4gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe ciasto bananowe z mleczkiem kokosowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kokosowo-bananowe

Chlebek bananowy bez nabiału – uwagi

Chlebek bananowo-kokosowy, czyli inaczej mówiąc ciasto bananowe z mleczkiem kokosowym. Bez nabiału, bez laktozy – więc idealny dla osób z ograniczeniami w diecie. Do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania, z niewielką ilością składników. Jeśli macie akurat dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, to taki chlebek będzie idealny.

Ja do swojego użyłam mini bananki –  kupiłam je w sklepie licząc, że dzieci się ucieszą i zjedzą. Niestety się przeliczyłam, banany sobie leżały, leżały, zdążyły zbrązowieć, a dzieci nic. Nie lubię jak się mi jedzenie marnuje, więc banany przerobiłam w ciacho i teraz wszyscy są zadowoleni. W cieście nie ma nie tylko nabiału, nie dajemy również do niego żadnego tłuszczu – no dobra trochę tłuszczu jest w mleczku kokosowym, ale to się nie liczy ;)

Dzięki ograniczeniu składników i tłuszczu ciasto jest nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne – jeden kawałek to około 200 kalorii.

Spróbujcie również moje inne przepisy na ciasta bananowe (i nie tylko).

Znajdziecie je w przepisach na ciasta z owocami.

ciasto bananowe
ciasto bananowo-kokosowe
chlebek bananowo-kokosowy

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi drobnymi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta bananowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie ciasta z bananami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu – sprawdź koniecznie.