Przepis na chlebek bananowo-kokosowy
Chlebek bananowo-kokosowy, czyli inaczej mówiąc ciasto bananowe z mleczkiem kokosowym :)
Bez nabiału, bez laktozy – więc idealny dla osób z ograniczeniami w diecie.
Do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania, z niewielką ilością składników.
Jeśli macie akurat dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, to taki chlebek będzie idealny.
Ja do swojego użyłam mini bananki – kupiłam je w sklepie licząc, że dzieci się ucieszą i zjedzą.
Niestety się przeliczyłam, banany sobie leżały, leżały, zdążyły zbrązowieć, a dzieci nic.
Nie lubię jak się mi jedzenie marnuje, więc banany przerobiłam w ciacho i teraz wszyscy są zadowoleni.
W cieście nie ma nie tylko nabiału, nie dajemy również do niego żadnego tłuszczu – no dobra trochę tłuszczu jest w mleczku kokosowym, ale to się nie liczy ;)
Dzięki ograniczeniu składników i tłuszczu ciasto jest nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne – jeden kawałek to około 200 kalorii.
Spróbujcie również moje inne przepisy na ciasta bananowe (i nie tylko).
Znajdziecie je w przepisach na ciasta z owocami.
Przepis na chlebek bananowo-kokosowy

Chlebek bananowo-kokosowy
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 25 cm.
Składniki
- 185 ml mleczka kokosowego
- 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 średnie banany (o wadze po obraniu około 250 g)
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
- Banany obierz i rozgnieć porządnie widelcem.
- W misie zmiksuj mleczko kokosowe z cukrem i jajkami, dodaj banany i krótko zmiksuj.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
- Formę keksową o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do niej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi drobnymi zmianami.