Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Chlebek bananowo-kokosowy

By | 2018-03-04T10:24:01+00:00 2018 Marzec 5th|Ciasta owocowe, Kokosowo, Zdrowo i fit :)|

Chlebek bananowo-kokosowy

 

proste ciasto bananowo-kokosowe

 

Chlebek bananowo-kokosowy, czyli inaczej mówiąc ciasto bananowe z mleczkiem kokosowym 🙂

Bez nabiału, bez laktozy – więc idealny dla osób z ograniczeniami w diecie.

Do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania, z niewielką ilością składników.

Jeśli macie akurat dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, to taki chlebek będzie idealny.

Ja do swojego użyłam mini bananki –  kupiłam je w sklepie licząc, że dzieci się ucieszą i zjedzą. Niestety się przeliczyłam, banany sobie leżały, leżały, zdążyły zbrązowieć, a dzieci nic.

Nie lubię jak się mi jedzenie marnuje, więc banany przerobiłam w ciacho i teraz wszyscy są zadowoleni.

W cieście nie ma nie tylko nabiału, nie dajemy również do niego żadnego tłuszczu – no dobra trochę tłuszczu jest w mleczku kokosowym, ale to się nie liczy 😉

Dzięki ograniczeniu składników i tłuszczu ciasto jest nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne – jeden kawałek to około 200 kalorii.

Spróbujcie również moje inne przepisy na ciasta bananowe (i nie tylko).

 

proste ciasto z bananami

 

ciasto kokosowo-bananowe

 

ciasto bananowe

 

ciasto bananowo-kokosowe

 

Chlebek bananowo-kokosowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 185 ml mleczka kokosowego
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 średnie banany (o wadze po obraniu około 250 g)
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Banany obierz i rozgnieć porządnie widelcem.
  2. W misie zmiksuj mleczko kokosowe z cukrem i jajkami, dodaj banany i krótko zmiksuj.
  3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
  4. Formę keksową o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej do niej ciasto.
  6. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 197 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 37 g Błonnik: 1 g Białka: 4,5 g

 

 

chlebek bananowo-kokosowy

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi drobnymi zmianami.

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/03/06 at 10:04 - Reply

    Uwielbiamy nadawać drugie życie bananom 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: