Przepis na chłodnik z botwiny
Bardzo lubię chłodnik z botwinki (albo chłodnik litewski), ale niestety w domu nikt poza mną go nie je :(
Dlatego rzadko go przygotowuję, bo nie chce mi się go robić dla tylko dla siebie.
Teraz z racji długiego weekendu stwierdziłam, że będę w domu i sam radę sama zjeść całą porcję – codziennie miska chłodnika i heja ;)
Zdrowo, smacznie i dietetycznie.
A do tego chłodnik, to idealna zupa na gorące dni – same plusy :D
Jeśli lubicie buraczki i liściaste, „farfoclowate” zupy w typie szczawiowa, to ta też Wam zasmakuje.
Do tego przygotowuje się ją ekspresowo :)
Przepis na chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwinki
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na 4 duże porcje :)
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
- 1 pęczek botwiniki z buraczkami
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 większy ogórek gruntowy
- pół pęczka koperku
- 1 litr maślanki lub kefiru
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście z botwinki odetnij, a łodyżki pokrój na małe kawałki.
- Buraczki i łodyżki włóż do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby przykryła buraczki, dodaj łyżkę octu i gotuj przez około 10 minut.
- Pod koniec gotowania możesz dorzucić posiekane liście z botwinki (ja wykorzystałam tylko połowę liści).
- Buraczki ostudź.
- Rzodkiewkę zetrzyj na starce lub drobno pokrój.
- Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
- Koperek posiekaj.
- Do buraczków (razem z wodą w której się gotowały) dodaj rzodkiewkę, ogórka i koperek - wymieszaj.
- Dodaj maślankę - zamieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Schłódź całość w lodówce.
- Do podania polecam dodanie ugotowanego na twardo jajka :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 42 Tłuszcze: 1,5 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3 g
Zostaw komentarz