Przepis na chłodnik z botwiny

chłodnik z botwinki 10


Bardzo lubię chłodnik z botwiny (albo chłodnik litewski), ale niestety w domu nikt poza mną go nie je :(

Dlatego rzadko go przygotowuję, bo nie  chce mi się go robić dla tylko dla siebie.

Teraz z racji długiego weekendu stwierdziłam, że będę w domu i sam radę sama zjeść całą porcję – codziennie miska chłodnika i heja ;)

Zdrowo, smacznie i dietetycznie.

A do tego chłodnik, to idealna zupa na gorące dni – same plusy :D

Jeśli lubicie buraczki i liściaste, „farfoclowate” zupy w typie szczawiowa, to ta też Wam zasmakuje.

Do tego przygotowuje się ją ekspresowo :)

Zobaczcie przy okazji inne moje przepisy na zupę – znajdziecie tu ciekawe przepisy na nietypowe ale pyszne zupy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

chłodnik z botwinki 1

chłodnik z botwinki 2

chłodnik z botwinki 3

chłodnik z botwinki 5

chłodnik z botwiny

chłodnik z botwinki 8

Chłodnik z botwinki przepis

chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną zupę z buraczków i botwinki idealną na gorące dni.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 42 kcal

Składniki

  • 1 pęczek botwiniki z buraczkami
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy większy
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście z botwinki odetnij, a łodyżki pokrój na małe kawałki.
    1 pęczek botwiniki z buraczkami
  • Buraczki i łodyżki włóż do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby przykryła buraczki, dodaj łyżkę octu i gotuj przez około 10 minut.
    1 łyżka octu winnego
  • Pod koniec gotowania możesz dorzucić posiekane liście z botwinki (ja wykorzystałam tylko połowę liści).
  • Buraczki ostudź.
  • Rzodkiewkę zetrzyj na starce lub drobno pokrój.
    1 pęczek rzodkiewki
  • Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
    1 ogórek gruntowy
  • Koperek posiekaj.
    0,5 pęczka koperku
  • Do buraczków (razem z wodą w której się gotowały) dodaj rzodkiewkę, ogórka i koperek - wymieszaj.
  • Dodaj maślankę - zamieszaj.
    1 litr maślanki
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    sól i pieprz
  • Schłodź całość w lodówce.
  • Do podania polecam dodanie ugotowanego na twardo jajka :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 42kcalWeglowodany: 5gBiałko: 3gTłuszcz: 1.5gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!