Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Chłodnik z botwinki

By | 2018-04-22T14:58:47+00:00 2016 Czerwiec 11th|Obiady, Zdrowo i fit :)|

chłodnik z botwinki 10

 

Bardzo lubię chłodnik z botwinki (albo chłodnik litewski), ale niestety w domu nikt poza mną go nie je 🙁

Dlatego rzadko go przygotowuję, bo nie  chce mi się go robić dla tylko dla siebie.

Teraz z racji długiego weekendu stwierdziłam, że będę w domu i sam radę sama zjeść całą porcję – codziennie miska chłodnika i heja 😉

Zdrowo, smacznie i dietetycznie.

A do tego chłodnik, to idealna zupa na gorące dni – same plusy 😀

Jeśli lubicie buraczki i liściaste, „farfoclowate” zupy w typie szczawiowa, to ta też Wam zasmakuje.

Do tego przygotowuje się ją ekspresowo 🙂

chłodnik z botwinki 1

 

chłodnik z botwinki 2

 

chłodnik z botwinki 3

 

chłodnik z botwinki 5

 

chłodnik z botwinki 7

 

chłodnik z botwinki 8

Chłodnik z botwinki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże porcje 🙂
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 1 pęczek botwiniki z buraczkami
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • pół pęczka koperku
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście z botwinki odetnij, a łodyżki pokrój na małe kawałki.
  2. Buraczki i łodyżki włóż do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby przykryła buraczki, dodaj łyżkę octu i gotuj przez około 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania możesz dorzucić posiekane liście z botwinki (ja wykorzystałam tylko połowę liści).
  4. Buraczki ostudź.
  5. Rzodkiewkę zetrzyj na starce lub drobno pokrój.
  6. Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  7. Koperek posiekaj.
  8. Do buraczków (razem z wodą w której się gotowały) dodaj rzodkiewkę, ogórka i koperek - wymieszaj.
  9. Dodaj maślankę - zamieszaj.
  10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  11. Schłódź całość w lodówce.
  12. Do podania polecam dodanie ugotowanego na twardo jajka 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 42 Tłuszcze: 1,5 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 0,4 g Białka: 3 g
Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: