Przepis na chłodnik z botwiny

chłodnik z botwinki 10

 

Bardzo lubię chłodnik z botwinki (albo chłodnik litewski), ale niestety w domu nikt poza mną go nie je :(

Dlatego rzadko go przygotowuję, bo nie  chce mi się go robić dla tylko dla siebie.

Teraz z racji długiego weekendu stwierdziłam, że będę w domu i sam radę sama zjeść całą porcję – codziennie miska chłodnika i heja ;)

Zdrowo, smacznie i dietetycznie.

A do tego chłodnik, to idealna zupa na gorące dni – same plusy :D

Jeśli lubicie buraczki i liściaste, „farfoclowate” zupy w typie szczawiowa, to ta też Wam zasmakuje.

Do tego przygotowuje się ją ekspresowo :)

chłodnik z botwinki 1

 

chłodnik z botwinki 2

 

chłodnik z botwinki 3

 

chłodnik z botwinki 5

 

chłodnik z botwiny

 

chłodnik z botwinki 8

 

Przepis na chłodnik z botwiny

chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Wypieki Beaty
Przepis na 4 duże porcje :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 42 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, liście z botwinki odetnij, a łodyżki pokrój na małe kawałki.
  • Buraczki i łodyżki włóż do rondelka, zalej wodą - tylko tyle, aby przykryła buraczki, dodaj łyżkę octu i gotuj przez około 10 minut.
  • Pod koniec gotowania możesz dorzucić posiekane liście z botwinki (ja wykorzystałam tylko połowę liści).
  • Buraczki ostudź.
  • Rzodkiewkę zetrzyj na starce lub drobno pokrój.
  • Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  • Koperek posiekaj.
  • Do buraczków (razem z wodą w której się gotowały) dodaj rzodkiewkę, ogórka i koperek - wymieszaj.
  • Dodaj maślankę - zamieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Schłódź całość w lodówce.
  • Do podania polecam dodanie ugotowanego na twardo jajka :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 42kcalWeglowodany: 5gBiałko: 3gTłuszcz: 1.5gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!