Ciasto kokosowe z lukrem
Przepis na proste i pyszne ciasto kokosowe
Pozwól mi opowiedzieć Ci o moim ulubionym cieście kokosowym z wiórkami kokosowymi i lukrem! Ten przepis jest nie tylko łatwy do wykonania, ale także bardzo pyszny. Wystarczy połączyć składniki, upiec i polać słodkim lukrem. Wiórki kokosowe dodają ciastu niesamowitej konsystencji i intensywnego smaku kokosa. Polecam spróbować!
Spis treści
Ciasto kokosowe z lukrem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie, puszyste i aromatyczne ciasta idealne do kawy czy herbaty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ciasto kokosowe z lukrem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 21 cm.
Składniki
składniki na kokosowe ciasto:
- 190 g mąki pszennej ((1 i 1/4 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórek kokosowych ((1 szklanka) )
- 125 ml mleka
- trochę aromatu migdałowego ( – opcjonalnie)
składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- ok 4 łyżki mleka (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto kokosowe krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.100 g miękkiego masła, 100 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.190 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki – krótko zmiksuj. Dodaj aromat jeśli używasz.2 jajka, trochę aromatu migdałowego
- Dodaj porcjami resztę mąki na przemian z mlekiem – nie miksuj ciasta zbyt długo – tylko do połączenia składników.125 ml mleka
- Zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto słabo wyrośnie.
- Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder wymieszaj z mlekiem i tak przygotowanym lukrem posmaruj ostudzone ciasto.150 g cukru pudru, ok 4 łyżki mleka
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierane kokosowe ciasto – uwagi
Polecam wam dziś takie proste i szybkie ciasto kokosowe z lukrem. Wychodzi fajnie puszyste i nie za słodkie – nawet z tym lukrem na wierzchu. Ja sama uwielbiam połączenie kokosowego i migdałowego smaku – to wszystko przez Rafaello, które jest moim małym nałogiem. Dlatego tu też dodałam do ciasta trochę aromatu migdałowego – mówię wam – miodzio.
W jakiej formie upiec ciasto kokosowe?
Ciasto upiekłam w takiej mniejszej tortownicy, takiej o średnica 21 cm i ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli podwoicie składniki, to spokojnie możecie upiec ciasto w większej blaszce – takiej około 20/30 cm albo w tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Polecam wam również inne fajne kokosowe ciasta, np. korzenne ciasto kokosowe, fit ciasto kokosowe czy ciasto kokosowe ze śliwkami.
Polecane przepisy na kokosowe wypieki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne ciasta i słodkości przygotowanie z wiórkami kokosowymi, albo mleczkiem kokosowym. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej znajdziecie na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Inspiracja – Kuchcik gotuje
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na proste ciasto kokosowe
Upiecz dziś ze mną niezwykle pyszne, puszyste i mięciutkie ciasto kokosowe. To ucierane ciasto ma wyjątkowy kokosowy smak dzięki użyciu wiórek kokosowych oraz odrobiny aromatu migdałowego. Takie połączenie kokosa i migdałów smakuje wyjątkowo dobrze i jestem przekonana, że zasmakuje tobie i twoim bliskim. Zobacz mój prosty przepis opisany krok po kroku i upiecz to smaczne ciasto na deser.