Ekspresowe bułki przepis
Przepis na szybkie bułki pszenne idealne na śniadanie
Zapraszam dziś na awaryjne ekspresowe bułki pszenne. Te bułeczki są ekspresowe, bo ich przygotowanie z pieczeniem zajmie Wam niecałą godzinę! Bo to bułki bez wyrastania. Jeśli rano się okaże, że nie macie pieczywa, to możecie bardzo szybko zrobić te bułeczki, upiec je i zaserwować na śniadanie. Jeśli macie trochę więcej czasu, to możecie pozwolić podrosnąć trochę uformowanym bułeczkom, wtedy będą jeszcze fajnie puszyste.
Spis treści
Ekspresowe bułki pszenne przepis krok po kroku
Jeśli potrzebujecie przepisu na szybkie bułeczki, które upieczecie rano i zjecie na śniadanie, to koniecznie zobaczcie ten przepis.
Ekspresowe bułki przepis
Składniki
składniki na szybkie bułki pszenne
- 500 g mąki pszennej (- najlepiej typ 650)
- 150 ml ciepłego mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju (/oliwy)
- ziarenka ( do posypania)
- odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe bułki na śniadanie
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka – wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły – odstaw na bok.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml ciepłego mleka
- W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.500 g mąki pszennej, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki miodu, 1 łyżka oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.250 ml ciepłej wody
- Wyrób ciasto – najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
- Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
- Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
- Każdą posmaruj odrobiną mleka i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.odrobina mleka, ziarenka
- Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni (góra/dół).
- Piecz przez około 20-25 minut – aż bułeczki będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Prywatne
Szybkie bułki bez wyrastania – uwagi
Pewnie nie raz zdarzył się Wam taki poranek, albo wieczór, kiedy głodni jak wilk zorientowaliście się, że w domu nie ma co zjeść.
W takiej sytuacji uratują Was ekspresowe bułki – wystarczą do nich podstawowe składniki, które zapewne masz już w domu. Czy można zrobić szybkie bułeczki z suchych drożdży bez wyrastania? Oczywiście, że tak! Wystarczy, że użyjesz tu jedno opakowanie suszonych drożdży zamiast świeżych drożdży.
Bułeczki pszenne od przygotowania do wyjęcia z pieca zajmą Wam jedynie około 30-40 minut.
Po tych 40 minutach będziecie mogli zatopić zęby w pysznej, ciepłej bułce – w zasadzie wystarczy do niej samo masło, a posiłek i tak będzie rewelacyjny :)
Jeśli macie więcej czasu, to możecie bułki przygotować w tradycyjny sposób – tzn. z wyrastaniem ciasta, ale takie ekspresowe bułeczki są pyszne :)
Zależnie od wielkości przygotowanych bułek otrzymacie ich około 8 sztuk.
Ps. Więcej przepisów na bułki i chleby znajdziecie w moich przepisach na pieczywo :)
Polecane przepisy na domowe bułki
Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne domowe bułki idealne na kanapki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na szybkie bułki pszenne
Dziś mam dla was przepis na ekspresowe pszenne bułeczki idealne na śniadanie czy też na kolację. Te bułeczki na drożdżach są szybkie, to ciasta nie zostawiamy do wyrastania - chociaż jeśli macie czas, to oczywiście możecie ciasto najpierw wyrosnąć, wtedy bułki będą bardziej puszyste. Pszenne bułki śniadaniowe to idealny przepis na szybkie śniadanie, gdy w domu skończyło się pieczywo :)
Ekspresowe pszenne bułki
Zobaczcie mój przepis na szybkie bułeczki śniadaniowe i sprawdźcie jak zrobić bułki pszenne na drożdżach. Posypcie je po wierzchu różnymi ziarenkami aby dodać im chrupkości. A jeśli lubicie, to możecie położyć na górze plasterek żółtego sera. Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe pieczywo - znajdziecie tu zarówno przepisy na domowe chleby jak i na pyszne bułki.