Przepis na pyszne gruszki z serem i borówką
wpis sponsorowany
Gruszki są o tyle fajnym owocem, że świetnie sprawdzają się w połączeniach słodkich i jak i wytrawnych.
Bardzo lubię sałatkę z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego, a teraz zrobiłam nam fajną przekąskę w podobnym połączeniu.
Upiekłam gruszki z serem pleśniowym i na koniec dodałam jeszcze do nich odrobinę kwaskowatej Borówki od Stovit.
Wyszła fajna przystawka :)
Na ciepło.
Trochę słodka, troszkę kwaskowata i z wyraźnym serem 😍😋😋
To danie jest proste i szybkie do przygotowania i łatwo zrobić go więcej – spróbujcie koniecznie.
A jeśli lubicie gruszki również w słodkim wydaniu, to zróbcie waniliowe gruszki, albo gruszki karmelizowane :D
Gruszki z serem i borówką – przepis do druku

Gruszki z serem i borówką
Przepis na pyszne pieczone gruszki z serem pleśniowym.
Składniki
- 1 gruszka - u mnie miała ponad 200 g
- około 20 g sera pleśniowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- około 30 g Borówki lub Żurawiny od Stovit
Instrukcja
- Ser pleśniowy rozkrusz, dodaj do niego syrop klony lub miód i wymieszaj.
- Gruszkę przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne.
- W powstały dołek nałóż ser z syropem.
- Zapiecz gruszkę przez około 20 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) - aż gruszka będzie miękka.
- Po upieczeniu nałóż na wierzch gruszki Borówkę lub Żurawiną Stovit.
- Podawaj na ciepło :)
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 222kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!