Gruszki z serem i borówką

 

gruszki z serem i borówką

 

Gruszki są o tyle fajnym owocem, że świetnie sprawdzają się w połączeniach słodkich i jak i wytrawnych.

Bardzo lubię sałatkę z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego, a teraz zrobiłam nam fajną przekąskę w podobnym połączeniu.

Upiekłam gruszki z serem pleśniowym i na koniec dodałam jeszcze do nich odrobinę kwaskowatej Borówki od Stovit.

Wyszła fajna przystawka :)

Na ciepło.

Trochę słodka, troszkę kwaskowata i z wyraźnym serem 😍😋😋

To danie jest proste i szybkie do przygotowania i łatwo zrobić go więcej – spróbujcie koniecznie.

A jeśli lubicie gruszki również w słodkim wydaniu, to zróbcie waniliowe gruszki, albo gruszki karmelizowane :D

 

zapiekane gruszki z żurawiną gruszki z brie i żurawiną
 

gruszki z serem i syropem klonowym gruszki z serem i miodem
 

gruszki zapiekane z serem pleśniowym i żurawiną gruszki pieczone z serem pleśniowym
 

Gruszki z serem i borówką – przepis do druku

 

gruszki z serem i borówką

Gruszki z serem i borówką

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 2
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

  • 1 duża gruszka - u mnie miała ponad 200 g
  • około 20 g sera pleśniowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • około 30 g Borówki lub Żurawiny od Stovit

Instrukcja
 

  • Ser pleśniowy rozkrusz, dodaj do niego syrop klony lub miód i wymieszaj.
  • Gruszkę przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne.
  • W powstały dołek nałóż ser z syropem.
  • Zapiecz gruszkę przez około 20 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) - aż gruszka będzie miękka.
  • Po upieczeniu nałóż na wierzch gruszki Borówkę lub Żurawiną Stovit.
  • Podawaj na ciepło :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 222kcalWeglowodany: 25gBiałko: 5gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!