Lemoniada rabarbarowa
Przepis na kompot z rabarbaru z cytrynami i miętą
Lemoniada rabarbarowa zrobiona z rabarbaru z dodatkiem miodu, cytryn i mięty to orzeźwiający napój, który wypełni Twój dzień świeżością i naturalnymi smakami. Soczysty rabarbar nadaje mu charakterystycznej kwasowości, która doskonale balansuje z naturalną słodyczą miodu. Dodatek świeżych cytryn dodaje lekkości i super odświeża, natomiast mięta nadaje napojowi delikatny, przyjemny aromat. To idealna propozycja na letnie dni, gdy potrzebujesz chwili odświeżenia i rozkoszowania się naturalnymi smakami. Przygotuj tę lemoniadę rabarbarową, usiądź wygodnie i zrelaksuj się!
Spis treści
Lemoniada rabarbarowa z cytrynami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na naturalny napój, który doskonale orzeźwi Cię w gorące dni, to wypróbuj tą lemoniadę z rabarbaru i cytryn! Lemoniada smakuje doskonale i ma do tego piękny kolor, więc możecie ją podać nawet na przyjęciu w ogrodzie!
Lemoniada rabarbarowa przepis
Składniki
składniki na lemoniadę z rabarbaru i cytryn
Instrukcja
Jak zrobić lemoniadę z rabarbaru
- Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.700 g rabarbaru
- Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż rabarbar się rozpadnie.1,5 litra wody
- Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu :)
- Teraz możesz dosłodzić kompot – miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.około 3-4 łyżki miodu
- Wystudź kompot.
- Dolej do niego zimną niegazowaną wodę – tyle na ile pozwala ci dzbanek :)2 litry wody niegazowanej
- Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.2 cytryny, lód, 2-3 łodygi mięty
- Smacznego :)
Notatki
Prywatne
Kompot z rabarbaru i cytryn – uwagi
Lemoniada rabarbarowa będzie idealnym rozwiązaniem na gorącą pogodę :)
Będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca jeśli dodacie do niej pokrojoną cytrynę, trochę świeżej mięty i oczywiście lód.
Jak zrobić kompot z rabarbaru – wskazówki
Przygotujcie ją z nieobranych łodyg rabarbaru wtedy lemoniada nabierze pięknego różowego koloru :) Wystarczy łodygi dobrze umyć, odciąć liście i tą końcówkę „panewkę”. Następnie kroimy łodygi na kawałki i gotujemy z wodą – po zagotowaniu wystarczy gotować jeszcze przez około 15 minut. Wtedy całość przelewamy przez gęste sito i czekamy aż rabarbar odcieknie. Do powstałego kompotu dodajemy miód – do smaku. Ja najczęściej daję 3 czubate łyżki miodu.
Dolewam około 2,5 litra zimnej wody i dodaję lód.
Możecie też porządnie wyszorować cytrynę i pokroić ją w cienkie plasterki i taką wrzucić do lemoniady. Jedna uwaga – jeśli lemoniada będzie długo stała, to może stać się gorzka od skórki z cytryny. Jeśli więc planujecie, że nie wypijecie jej w jeden dzień, to cytrynę przed dodaniem do lemoniady obierzcie ze skórki i usuńcie białą warstwę. Możecie też dołożyć listki świeżej mięty :)
Moim dzieciom ta lemoniada rabarbarowa wyjątkowo zasmakowała i już kupiłam rabarbar na kolejne porcje :)
Ps. Podaję przepis na około 4 litry lemoniady – jeśli wlejecie ją jak ja do dużego słoja z kranikiem, to każdy będzie miał do niej świetny dostęp (ja swój słój wzięłam na grilla i wszyscy chętnie robili sobie dolewki :)).
Wypróbujcie też przepis na lemoniadę ogórkową – zaskoczy Was jej smak :D
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne domowe napoje.
Zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie możecie sobie bardzo łatwo zapisać moje przepisy na później.
A tu moje pierwsze zdjęcia kompotu z rabarbaru i cytryn.
Polecane przepisy na napoje idealne na upały
Na ciepłe i gorące dni polecam Wam również inne fajne przepisy, które Was doskonale orzeźwią i schłodzą. Pamiętajcie także o pysznych domowych lodach. A tu mam dla Was trzy takie przepisy na orzeźwiające napoje:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Lemoniada rabarbarowa przepis
Przepis na rabarbarową lemoniadę z cytrynami i miętą to idealny przepis na gorące dni. Orzeźwiająca, zimna lemoniada z rabarbarem i cytrynami smakuje wyśmienicie i orzeźwia jak mało co. Moje dzieci ją wręcz uwielbiają i zawsze jak zrobię słój lemoniady rabarbarowej to piją ją co chwila. Cytrynowa lemoniada wspaniale smakuje z dodatkiem odrobiny miodu i świeżą miętą. Dodajcie do niej również dużo lodu, wtedy będzie dłużej chłodna mimo stania na zewnątrz.
Kompot z rabarbaru przepis
Zobaczcie mój przepis na lemoniadę cytrynową i sprawdźcie jak zrobić lemoniadę z rabarbarem i miętą. Gwarantuję, że gdy raz zrobicie lemoniadę rabarbarową będziecie ją robić częściej! Kupcie więc rabarbar, albo zbierzcie w ogrodzie i przygotujcie dużą porcję lemoniady. Lemoniada rabarbarowa zasmakuje każdemu! Szczególnie polecam ją w sezonie grillowym. Lemoniada rabarbarowa będzie idealna jako napój do dań z grilla. Wypróbujcie również mój przepis na lemoniadę z ogórkiem!