Lukier

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
lukier

Przepis na lukier do dekoracji ciastek i ciast

Domowy lukier to szybki i łatwy sposób na udekorowanie swoich ulubionych słodkich wypieków. Podaję Wam tu dwa przepisy na domowy lukier – wybierzcie, który Wam bardziej odpowiada. Można go użyć do udekorowania ciasteczek, muffinek, pączków i innych wypieków, aby nadać im dodatkowego smaku i uroku. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak łatwo i szybko można zrobić ten pyszny dodatek do swoich ulubionych wypieków!

Przekonajcie, ż to nie jest trudne, a wręcz jest bardzo prostą sprawą, a znacznie podnosi wizualne i smakowe walory naszych wypieków :)

Co najważniejsze można go dowolnie barwić i nadawać różne smaki, więc pasuje do wszystkiego :)

Najprostszy przepis na lukier do wypieków

Najprostszy sposób na zrobienie lukru, to wsypanie do miseczki cukru pudru i dodanie odrobiny wody – wodę dodajemy stopniowo i mieszamy, aż uzyskamy właściwą konsystencję.

Zamiast wody można dodać mleko, jogurt naturalny, sok z cytryny (wtedy nie będzie taki słodki), mocną kawę, sok malinowy (zabarwimy lukier na czerwono, a w zasadzie na różowo i jego odcienie) albo inny zagęszczony sok.

Świetnie się tu sprawdzają likiery – jajeczny, kawowy, likier kokosowy – co kto lubi i ma w domu :)

Jak widać możliwości jest niezmiernie dużo :)

Inny sposób na zrobienie lukru, to lukier z białkiem jaja kurzego.  Tak przygotowany nosi nazwę lukier królewski.

ciasto na pierniczki 2020

Jak zrobić lukier królewski na białkach?

Do zrobienia lukru królewskiego nie trzeba wiele – wystarczy jedno białko i około 250-300 g cukru pudru.

Białko ubijamy, w trakcie dosypujemy cukier puder, aż do uzyskania sztywnej masy.

Tu też możecie dodać soku z cytryny.

Ten lukier bardzo łatwo barwi się barwnikami spożywczymi – w proszku lub z żelu (można je kupić w wielu sklepach internetowych oraz na allegro). Barwniki te są bardzo wydajne i już porcja 5g wystarcza na baaaardzo długo :)

Zachęcam do spróbowania, a na pewno Wasze wypieki będą wyglądać pięknie i smakowicie :)

Ciasteczka i słodkie wypieki możecie również dekorować czekoladową glazurą

A poniżej kilka zdjęć moich różnych ciasteczek dekorowanych lukrem.

świąteczne pierniczki z lukrem
pierniczki lebkuchen
ciasteczka na wielkanoc

Polecane przepisy na dekoracje do wypieków

Opublikowano: 2012 2 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Jak zrobić lukier?

Zrobienie lukru jest bardzo proste, a przy tym daje nam wiele możliwości kolorystycznych i smakowych. Jeśli dodacie do cukru pudru mleko albo śmietanę kremówkę, będzie miał mocny biały kolor, jeśli dodacie sok, np. pomarańczowy, będzie miał pomarańczowy aromat. Gdy zmieszacie cukier puder z kawą, to nabierze on pięknego beżowego koloru i kawowego smaku. Wszędzie podstawą jest tu cukier puder, który rozpuszczacie dodając do niego jakiś rodzaj płynu. Płyn dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zbyt rzadki spłynie z ciasta, zbyt gęsty zrobi grubą warstwę. Do lukru możecie również dodać barwniki spożywcze, aby nadać mu ładne kolory - szczególnie gdy chcecie udekorować pierniczki na Boże Narodzenie.  Musicie przyznać, że pierniczki bez lukru wyglądają raczej smutno.

Lukier królewski przepis

Do tego lukru oprócz cukru pudru potrzebujecie jeszcze białko z jajka. Białko lekko miksujecie, aby się spieniło i wtedy dosypujecie cukier puder. Możecie też dodać trochę soku z cytryny. Tak przygotowany lukier długo zachowuje swoje właściwości i ładnie zasycha na ciastkach - po wyschnięciu nie jest lepki. To najlepszy typ lukru do dekorowania ciasteczek. Na co dzień wygodniej jest używać zwykły typ lukru - z cukru pudru i płynu - bo jest on też lepszy do polewania ciast, czy też pączków. Poza tym jest dużo szybszy do zrobienia i daje większe możliwości smakowe.