Przepis na lukier do dekoracji

Zrobienie lukru jest bardzo prostą sprawą, a znacznie podnosi wizualne i smakowe walory naszych wypieków :)

Co najważniejsze można go dowolnie barwić i nadawać różne smaki, więc pasuje do wszystkiego :)

Najprostszy sposób na zrobienie lukru, to wsypanie do miseczki cukru pudru i dodanie odrobiny wody – wodę dodajemy stopniowo i mieszamy, aż uzyskamy właściwą konsystencję.

Zamiast wody można dodać mleko, jogurt naturalny, sok z cytryny (wtedy lukier nie będzie taki słodki), mocną kawę, sok malinowy (zabarwimy lukier na czerwono, a w zasadzie na różowo i jego odcienie) albo inny zagęszczony sok.

Świetnie się tu sprawdzają likiery – jajeczny, kawowy, likier kokosowy – co kto lubi i ma w domu :)

Jak widać możliwości jest niezmiernie dużo :)

Inny sposób na zrobienie lukru, to lukier z białkiem jaja kurzego.  Tak przygotowany nosi nazwę lukier królewski.

Co potrzeba do zrobienia lukru na białkach?

Wystarczy jedno białko i około 250-300g cukru pudru.

Białko ubijamy, w trakcie dosypujemy cukier puder, aż do uzyskania sztywnej masy.

Tu też możemy dodać soku z cytryny.

Ten lukier bardzo łatwo barwi się barwnikami spożywczymi – w proszku lub z żelu (można je kupić w wielu sklepach internetowych oraz na allegro). Barwniki te są bardzo wydajne i już porcja 5g wystarcza na baaaardzo długo :)

Zachęcam do spróbowania, a na pewno Wasze wypieki będą wyglądać pięknie i smakowicie :)

Ciasteczka i słodkie wypieki możecie również dekorować czekoladową glazurą

A poniżej kilka zdjęć moich różnych ciasteczek dekorowanych lukrem.


lukier

ciasto na pierniczki 2020

świąteczne pierniczki z lukrem

pierniczki lebkuchen

ciasteczka na wielkanoc