Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem ;)

Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” ;) – a w tym przypadku – jem pysznie.

Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu.

Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji :)

Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.

paluchy z serem3

paluchy z serem1

Paluchy z serem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 5

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy - zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.
  • Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie lekko zagnieć.
  • Podziel na pięć równych części.
  • Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
  • Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi zmianami) znaleziony tutaj.