Przepis na bagietki z serem

Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem ;)

Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” ;) – a w tym przypadku – jem pysznie.

Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu.

Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji :)

Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe bułki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

paluchy z serem

paluchy z serem

Paluchy z serem przepis do druku

paluchy z serem2

Paluchy z serem

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bagietki zapiekane z serem na wierzchu.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 5

Składniki

Instrukcja
 

  • Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy - zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.
    1 szklanka letniego mleka, 15 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
  • Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.
    3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, łyżka oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto ponownie lekko zagnieć.
  • Podziel na pięć równych części.
  • Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
  • Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.
    5 plasterków żółtego sera
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!