Przepis na bagietki z serem
Mój syn uwielbia paluchy z serem, albo półbagietki z serem – w zasadzie wszelkie pieczywo z zapieczonym serem ;)
Specjalnie dla niego zrobiłam domową wersję paluchów z serem – mam więc teraz wersję „wiem, co jem” ;) – a w tym przypadku – jem pysznie.
Bułeczki wychodzą lekkie i puszyste, a zapieczony ser pachnie obłędnie w całym domu.
Ten przepis jest dla wszystkich wielbicieli białego pieczywa w domowej zdrowszej wersji :)
Podana porcja wystarczy na 5 sporych paluchów.
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe bułki.
Paluchy z serem przepis do druku

Paluchy z serem
Przepis na domowe bagietki zapiekane z serem na wierzchu.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłą 500)
- 1 szklanka letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju
- 5 plasterków żółtego sera
Instrukcja
- Z mleka, cukru i drożdży zrób rozczyn drożdżowy - zmieszaj razem, przykryj i ostaw aby lekko ruszyły.1 szklanka letniego mleka, 15 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru
- Mąkę, sól i olej umieść w dużej misce, dodaj drożdże i wyrób gładkie ciasto.3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, łyżka oleju
- Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie lekko zagnieć.
- Podziel na pięć równych części.
- Każdą lekko rozwałkuj na prostokąt, a następnie ciasto zwiń zaczynając od węższej strony.
- Bułeczki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
- Przykryj ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Po tym czasie posmaruj bułeczki po wierzchu odrobiną oleju i połóż po plasterku żółtego sera.5 plasterków żółtego sera
- Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!