Proste muffinki kawowe
Przepis na kawowe muffinki idealne na deser
Przepis na muffinki kawowe to słodki wypiek idealny na każdą porę dnia. Te miękkie, wilgotne muffinki smakują doskonale dzięki dodatkowi aromatycznej kawy. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych muffinek jest szybkie i przyjemne, a ich aromat roznosi się po całym domu. To idealny towarzysz popołudniowej przerwy kawowej lub słodki dodatek do porannej kawy. Odkryj radość smakowania w każdym kęsie tych aromatycznych muffinek kawowych.
Spis treści
- Proste muffinki kawowe przepis krok po kroku
- Muffinki kawowe: połączenie słodkości i intensywnego smaku kawy
- Składniki niezbędne do przygotowania muffinek kawowych
- Jak przygotować muffinki kawowe – wskazówki
- Jak zrobić muffinki kawowe z czekoladą?
- Jak upiec idealne muffinki?
- Jak przechowywać kawowe muffinki?
- Polecane przepisy na muffinki
Proste muffinki kawowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kawowe słodkie wypieki i do tego wolisz proste i szybkie przepisy, to koniecznie upiecz te muffinki.
Muffinki kawowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki.
Składniki
składniki na muffinki kawowe
- 180 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml mleka
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 180 ml oleju
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić muffinki kawowe
- Do gorącej wody dodaj kawę i wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia.180 ml gorącej wody, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 60 ml mleka
- W misce zmieszaj razem jajka, cukier i olej.2 jajka, 200 g cukru, 180 ml oleju
- Dodaj kawę i wymieszaj.
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj do suchych składników mokre i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz muffinki kawowe w piekarniku rozgrzanym do 205-210 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu muffinki ostudź.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Muffinki kawowe: połączenie słodkości i intensywnego smaku kawy
Moje dzisiejsze muffinki są tak doskonałe, że koniecznie musisz je spróbować! Fajnie wysokie, mięciutkie i puszyste, do tego wilgotne i o tym cudownym, kawowym aromacie. Przepis na te cuda wypatrzyłam na blogu Entertaining with Beth i praktycznie zaraz potem je upiekłam. Babeczki kawowe wyszły tak smakowite, że koniecznie muszę się podzielić dalej przepisem na nie (ja tu podaję odrobinkę zmienioną przeze mnie wersję). Jeśli więc lubisz smak kawy w słodkich wypiekach, to koniecznie upiecz te muffinki!
Składniki niezbędne do przygotowania muffinek kawowych
Te muffinki przygotowane są z bardzo podstawowych i ogólnie dostępnych składników, które masz już zapewne w domu, albo bardzo łatwo dostaniesz w każdym sklepie. Ja podaję poniżej skróconą listę produktów z ewentualnymi zamiennikami.
- kawa – najlepsza będzie kawa rozpuszczalna, ale jeśli nie masz takiej, tylko zwykłą sypaną, to zrób ją, potem przelej tak aby pozbyć się fusów i dopiero wtedy dodaj mleko.
- mleko – ja tu użyłam zwykłe mleko 1,5% – możesz użyć dowolne mleko, albo zastąpić je mlekiem roślinnym
- olej – do muffinek dodałam 3/4 szklanki oleju, użyłam tu olej rzepakowy. Możesz użyć również inny rodzaj oleju – np. kokosowy, albo rozpuszczone i ostudzone masło.
- mąka pszenna – użyłam tu mąki typ 450, może też być typ 500 lub 550.
Jak przygotować muffinki kawowe – wskazówki
Przygotowanie kawowych muffinek jest super proste i szybkie, więc jestem przekonana, że każdy sobie z tym poradzi bez żadnych problemów. To typowe ciasto przygotowane nawet bez użycia miksera. Tu wystarczy w jednej misce zmieszać mokre składniki, a w drugiej suche i potem je razem połączyć. Najpierw przygotuj kawę, tak aby zdążyła trochę ostygnąć – możesz ją dodatkowo wystawić na balkon, to szybciej będzie chłodniejsza. Suche składniki z mokrymi najlepiej zmieszać za pomocą rózgi lub mieszadła. Nie musisz ich mieszać długo – wystarczy, gdy składniki się połączą i w cieście nie będzie grudek.
Wtedy przelej ciasto do przygotowanych papilotek. Ciasto jest płynne, więc najprościej jest je właśnie przelewać, albo nalewać chochelką. Ja miałam wysokie papilotki tzw. tulipany i nakładałam ciasto do wysokości mojej formy do babeczek. Dzięki temu muffinki kawowe ładnie wyrosły. Jeśli masz niższe papilotki, to napełnij je do około 2/3-3/4 wysokości – prawdopodobnie wyjdzie ci więcej muffinek :)
Jak zrobić muffinki kawowe z czekoladą?
Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak kawowych muffinek możesz do nich dodać trochę posiekanej czekolady albo czekoladowych kropelek. Same muffinki są dość słodkie, więc możesz dodać gorzką czekoladę. Jeśli jednak lubisz bardziej słodkie wypieki to dodaj mleczną czekoladę. Posiekaną czekoladę wmieszaj bezpośrednio do ciasta. Możesz też przygotować czekoladową polewę i oblać nią ostudzone muffinki.
Jak zrobić polewę czekoladową na muffinki?
Jeśli swoje kawowe muffinki chcesz polać dodatkowo czekoladową polewą, to podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekaną czekoladę. Polewę wymieszaj, ostudź i gdy zgęstnieje polej nią wierzch muffinek, albo zanurz muffinki w polewie.
Ile kremówki i ile czekolady trzeba na przygotowanie polewy czekoladowej? To zależy od użytej czekolady. Na 100 g gorzkiej czekolady użyj 100 ml śmietany kremówki. Na 100 g mlecznej czekolady użyj 50-75 ml śmietany kremówki. A na 100 g białej czekolady użyj maksymalnie 50 ml śmietany kremówki. Ja zwykle używam tu śmietanę kremówkę z kartonika o 30% zawartości tłuszczu.
Jak upiec idealne muffinki?
Aby muffinki były ładnie wyrośnięte, wysokie i sprężyste dobrze jest je piec w wysokiej temperaturze. Możesz je piec na dwa sposoby.
Pierwszy sposób – rozgrzej piekarnik do 220 stopni w trybie góra/dół. Wstaw muffinki kawowe do gorącego piekarnika i piecz w tej temperaturze przez 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 15 minut.
Drugi sposób – jeśli nie wiesz czy będziesz pamiętać, aby obniżyć temperaturę to ustaw piekarnik na 205 stopni (jeśli twój piekarnik nie jest tak dokładny, to ustaw 210) i piecz muffinki przez około 20 minut.
Jak wiadomo, każdy piekarnik piecze nieco inaczej i ty najlepiej znasz swój. Dlatego pod koniec pieczenia sprawdź, czy kawowe muffinki są już dobrze upieczone i jeśli trzeba wydłuż lub skróć nieco czas pieczenia. Ja sprawdzam je metalowym testerem do ciasta, ale możesz też użyć wykałaczkę, albo patyczek do szaszłyków.
Jak sprawdzić czy kawowe muffinki są upieczone?
Aby sprawdzić czy muffinki są dobrze upieczone wetnij w ich środek – w najwyższe miejsce patyczek albo wykałaczkę, tak aby doszła do samego dna. Jeśli po wyciągnięciu wykałaczka jest sucha (nie jest oblepiona mokrym ciastem), to babeczki są gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Jeśli jest mokra, to wydłuż czas pieczenia.
Jak przechowywać kawowe muffinki?
Muffinki najlepiej przechowuj w szczelnym zamykanym pojemniku, tak aby nie obsychały. Nie wyciągaj ich również wcześniej z papierowych papilotek – one również chronią muffinki przed nadmiernym obsychaniem.
Czy można zamrozić muffinki?
Tak, muffinki możesz zamrozić. Najlepiej zrobić to po zupełnym ostudzeniu. Takie muffinki kawowe możesz trzymać w zamrażarce przez około 3 miesiące.
Polecane przepisy na muffinki
Jeśli lubisz takie proste i smakowite muffinki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te słodkie wypieki idealne zarówno na śniadanie jak i na deser. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kawowe muffinki
Zapraszam na szybkie i bardzo proste muffinki pieczone z kawą i aromatycznym cynamonem. Te muffinki możesz przygotować bez użycia miksera - wystarczy łyżka i dwie miski. Takie muffinki mieszane łyżką to słodki wypiek, który wyjdzie każdemu niezależnie od stopnia umiejętności. Przygotuj więc aromatyczną kawę i pozostałe składniki i upiecz takie kawowe babeczki już dziś! Sprawdź mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i obejrzyj film z przygotowania muffinek kawowych. A jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania to zobacz moje wskazówki i porady zamieszczone pod przepisem!