Pszenny chleb serowy
Chciałam Wam dziś podać przepis na prosty i smaczny chleb pszenny o smaku serowym.
Pieczony jest z dodatkiem sera feta i sera gouda, nabiera więc fajnego smaczku.
W konsystencji jest dość ciężki i zwarty.
Najlepiej jest go zjeść szybko, bo jak każdy pszenny chleb szybko obsycha.
Chlebek ten świetnie się nadaje do tostera :)
Jeśli lubicie sami przygotowywać w domu pieczywo, to koniecznie zapoznajcie się z moimi innymi przepisami na domowe chleby i nie tylko :)
Pszenny chleb serowy – przepis do druku

Pszenny chleb serowy
Przepis na jeden bochenek.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 125 g sera feta
- 100 g tartego sera gouda
Instrukcja
- Drożdże rozrób z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj przestudzone masło, oraz rozczyn drożdżowy.
- Wyrób ciasto, dodaj pokruszoną fetę oraz goudę (feta jest słona nie trzeba, więc już dodatkowo solić ciasta).
- Odstaw ciasto do lekkiego wyrośnięcią (około 30 minut), następnie ponownie wyrób i przełóż do foremki keksowej - przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb przez około 60 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis pochodzi z Tupperware.