Pszenny chleb serowy

pszenny chleb serowy

 

Chciałam Wam dziś podać przepis na prosty i smaczny chleb pszenny o smaku serowym.

Pieczony jest z dodatkiem sera feta i sera gouda, nabiera więc fajnego smaczku.

W konsystencji jest dość ciężki i zwarty.

Najlepiej jest go zjeść szybko, bo jak każdy pszenny chleb szybko obsycha.

Chlebek ten świetnie się nadaje do tostera :)

Jeśli lubicie sami przygotowywać w domu pieczywo, to koniecznie zapoznajcie się z moimi innymi przepisami na domowe chleby i nie tylko :)

 

 

Pszenny chleb serowy – przepis do druku

Pszenny chleb serowy

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Pieczywo
Porcje 1

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 125 g sera feta
  • 100 g tartego sera gouda

Instrukcja
 

  • Drożdże rozrób z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj przestudzone masło, oraz rozczyn drożdżowy.
  • Wyrób ciasto, dodaj pokruszoną fetę oraz goudę (feta jest słona nie trzeba, więc już dodatkowo solić ciasta).
  • Odstaw ciasto do lekkiego wyrośnięcią (około 30 minut), następnie ponownie wyrób i przełóż do foremki keksowej - przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb przez około 60 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z Tupperware.