Pszenny chleb tostowy

Zaktualizowany: 2023 6 września
pszenny chleb tostowy4

Przepis na domowy tostowy chleb 

Przygotuj razem ze mną najlepszy domowy chleb tostowy. Będzie on o niebo lepszy od tego ze sklepu. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Same podstawowe składniki i pyszny chleb na tosty może być wasz. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić najlepszy chleb tostowy w domu.

pszenny chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz niezawodnego przepisu na domowy chleb tostowy to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

pszenny chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy przepis

Wypieki Beaty
Pyszny domowy pszenny chleb tostowy lepszy niż ze sklepu!
4.53 z 38 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
2 godziny
Łączny czas 3 godziny
Porcje 15 porcji
Wyposażenie
  • Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na chleb tostowy

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wody (ciepłej – 180 ml)
  • 3/4 szklanki mleka (ciepłego – 180 ml)
  • ok 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru
  • W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.
    3/4 szklanki wody, 3/4 szklanki mleka, ok 750 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
  • Ciasto ma być gęste i elastyczne – tak aby uformować z niego kulę.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
  • Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
  • Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
  • Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Słowo kluczowe chleb na tosty, tostowy chleb
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
pszenny chleb tostowy3

Pszenny tostowy chleb – uwagi

Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.

Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.

Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.

Teraz wpadł mi w ręce ten przepis na chleb tostowy i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)

Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.

A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)

Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.

pszenny chleb tostowy2

Jakie składniki na tostowy chleb?

Do przygotowania tego chleba używamy jedynie podstawowych składników:

  • mąki pszennej – ja tu użyłam mąkę typ 500
  • mleka – dodaje ono ciastu delikatności
  • wody
  • drożdży – ja użyłam świeże drożdże, bo wolę pracować z nimi, możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy tu opakowanie 7g
  • odrobiny masła – rozpuszczonego i przestudzonego

Z tych składników przygotowujemy puszysty chleb tostowy – ja jak zwykle polecam przygotowanie ciasta na chleb mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Szczególnie, że to znacząco ułatwia i skraca pracę. Ciasto na chleb wyrobione mikserem będzie też dobrze napowietrzone, a to zapewni lekki i puszysty chleb.

Zobaczcie dokładny sposób wykonania chleba w przepisie umieszczonym tuż pod zdjęciami.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

pszenny chleb tostowy

Polecane przepisy na chleby domowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy niezwykłe przepisy:

Opublikowano: 2014 4 października

Podziel się przepisem

4.53 from 38 votes (34 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na chleb tostowy

W dzisiejszym zabieganym świecie zwykle mamy mało czasu na śniadanie, ale ja nie wyobrażam sobie wysłać dzieci do szkoły bez zjedzenia czegoś rano. Dzieci są cały dzień w szkole i potrzebują dużo energii, aby skupić się odpowiednio na lekcji. Dlatego porządne śniadanie to podstawa. Tutaj z pomocą często przychodzą mi tosty - zapiekam je w tosterze, albo robię sandwicze. Zawsze kiedy mogę, to staram się używać domowe pieczywo, bo wiem, co jest w środku. Same dobre składniki, bez barwienia karmelem i bez dodatków przedłużających świeżość. W domu możecie również zrobić chleb na tosty. Nie będzie to miękka i bezpłciowa buła, która po chwili zachodzi pleśnią. Zróbcie prawdziwy pszenny chleb na tosty i zobaczcie jaka to różnica!

Jak zrobić chleb tostowy?

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na przygotowanie chleba tostowego. Ten chleb świetnie się podgrzewa, a tosty z niego są przepyszne i bardziej sycące niż miękkie buły ze sklepu. Sami się przekonajcie jak smakuje taki prawdziwy domowy tost!