cukinia

cukinia


Cukinia – przepisy z cukinią dla każdego!

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to odmiana dyni zwyczajnej. Pierwszy raz cukinia pojawiła się we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina.

Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten.

W smaku jest bardzo delikatna i mało wyrazista, dlatego świetnie nadaje się nie tylko do sałatek i dań wytrawnych, ale także do słodkich wypieków.

Możecie z cukinią upiec cytrynową babkę, albo czekoladowe babeczki.

Zrobicie słodkie racuszki z cukinią a także wytrawne placki z cukinią i fetą.

Wypróbujcie moje przepisy  z cukinią!

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: cukinia