Przepis na Smores cupcakes

Wyczytałam w internecie, że smores, to ciasteczka przekładane podgrzaną na ognisku pianką marshmallows i czekoladą – brzmi pysznie, prawda?

Sama takiego przysmaku nie jadłam, za to jadłam pianki podgrzewane na patyku nad ogniskiem i powiem, że pomimo mojej „dorosłości”, to takie pianki bardzo mi smakowały (polecam, spróbujcie :)).

Smores cupcakes, to babeczki inspirowane tym ogniskowym deserem.

Mają w sobie ciasteczkowy spód (ale można z niego zrezygnować), mocno czekoladową babeczkę, grubą warstwę czekolady posypanej kruszonymi ciasteczkami i oczywiście grubą warstwę pianki (w moim przypadku to beza z białek).

Babeczki wyglądają niesamowicie i równie świetnie smakują – na pewno zrobią duże wrażenie na domownikach i gościach :)

Jeśli macie mało czasu, albo macie małą wiarę w swoje umiejętności, to możecie zrobić uproszczoną wersję babeczek.

Przed pieczeniem ułóżcie na babeczkach po kostce czekolady, a pod koniec pieczenia ułóżcie na wierzchu dużą piankę marshmallows i ją zapieczcie razem z babeczką – prosto, a równie smacznie :)

Podaję porcję na 12 babeczek.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tam wiele ciekawych propozycji.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

smores cupcakes

smores cupcakes_7

smores cupcakes_3

smores cupcakes_4

smores cupcakes_8

Babeczki Smores cupcakes przepis do druku

smores cupcakes 5

Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe babeczki z zapiekaną bezą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki

spód ciasteczkowy:

babeczki czekoladowe:

polewa:

beza:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka rozkrusz lub zmiksuj, połącz z rozpuszczonym masłem i zagnieć.
    80 g ciasteczek, 30 g rozpuszczonego masła
  • Wyłóż ciasteczkami spody przygotowanych papilotek.

babeczki:

  • Rozpuść czekoladę razem z masłem - możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku - wtedy najpierw podgrzej samo masło i dodaj do niego połamaną czekoladę.
    100 g czekolady, 100 g masła
  • Jajko i żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę.
    1 jajko, 2 żółtka, 0,5 szklanki cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia
    0,5 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do jajek dodaj przestudzoną czekoladę, mąkę i jogurt, zmiksuj do połączenia składników.
    około 60 g jogurtu naturalnego
  • Przełóż ciasto do papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.

polewa:

  • Rozpuść razem czekoladę i śmietanę kremówkę.
    100 g czekolady, 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • Posmaruj czekoladą przestudzone babeczki.

beza:

  • Ubij białka na sztywno, dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż beza będzie gładka i lśniąca.
    2 białka, 80 g cukru
  • Nałóż białka na babeczki i opiecz lekko palnikiem (jeśli nie masz palnika, to włącz górną grzałkę piekarnika - może być funkcja grill, wstaw babeczki do piekarnika i podpiecz kilka minut).

Notatki

Możesz zrobić prostą wersję babeczek - przed pieczeniem na każdej babeczce połóż po kostce czekolady. Piecz 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie połóż na każdej babeczce dużą piankę marshmallows i przełóż babeczki trochę wyżej. Piecz przez około 5-7 minut - aż pianka się lekko zrumieni.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.