Wobec ostatnich szkolnych batalii o powrót drożdżówek (które dotyczą również moich dzieci), postanowiłam sprawdzić, czy taka szkolna drożdżówka pełnoziarnista według nowych wytycznych będzie w ogóle smaczna i nadal będzie „drożdżówką” ;)
Nie tracąc wiele czasu przystąpiłam do dzieła.
Wyciągnęłam pszenną mąkę pełnoziarnistą (produkcji Młynów Gdańskich), miód, owoce i płatki pszenne.
Drożdżówka wyszła, wyrosła ładnie, pachniała ładnie, duża ilość owoców sprawiła, że była wilgotna i nawet na drugi dzień smakowała bardzo dobrze :)
„Kruszonka” z płatków pszennych i miodu chrupała profesjonalnie :)
Wszystko ładnie i pięknie, tylko jak mi tam brakowało lukru …. :D
Ale jak ma być zdrowo, to ma być zdrowo, więc lukru nie dodałam :)
Ciasto na mące pełnoziarnistej jest dużo „cięższe” od tego na zwykłej białej mące, za to jest bardziej sycące – już jeden kawałek (odpowiedniej wielkości ;)) skutecznie Was „zapcha” i nie w głowie Wam będzie dalsze podjadanie :)
Drożdżówkę zjadłam, ale co tradycyjna drożdżówka, to tradycyjna drożdżówka – w domu dzieci będą jeść niezdrowo i już (ja na pewno :D).

Szkolna drożdżówka pełnoziarnista
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej do drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- około 3 ,5 szklanki pełnoziarnistej mąki (około 400 g)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (około 35 g)
- 1/4 szklanki miodu (u mnie 80 g)
- szczypta soli
- 1 duże jajko
kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych lub pszennych
- 1 łyżeczka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki wody
dodatkowo:
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- owoce (u mnie była to 1 gruszka i 8 dużych śliwek) pokrojone w kostkę
- 4 łyżeczki mielonych migdałów
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść mąkę, masło, miód i jajko, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli ciasto nie może nabrać odpowiedniej konsystencji - musi nadawać się do wałkowania, to dodaj trochę mąki lub mleka).
- Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę - płatki zmieszaj z wodą, miodem i cynamonem.
- Pokrojone owoce zmieszaj z mielonymi migdałami.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć podsypując mąką.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Wierzch ciasta polej płynnym miodem i posyp cynamonem.
- Wyłóż owoce i zwiń w rulon wzdłuż szerszego boku.
- Ostrym nożem pokrój rulon na plastry o szerokości około 3 cm.
- Plastry układaj w przygotowanej foremce o średnicy około 26 cm.
- Wierch ciasta posyp kruszonką z płatków.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (u mnie piekła się dłużej niż tradycyjna drożdżówka).
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Przepis własny.
Co można użyć zamiast miodu?…
Możesz użyć po prostu cukier, albo syrop klonowy lub z agawy
świetny przepis! Na 6 jeżeli już mowa o szkole :)
Dziękuję :)