szkolna drożdżówka_8

Wobec ostatnich szkolnych batalii o powrót drożdżówek (które dotyczą również moich dzieci), postanowiłam sprawdzić, czy taka szkolna drożdżówka pełnoziarnista według nowych wytycznych będzie w ogóle smaczna i nadal będzie “drożdżówką” ;)

Nie tracąc wiele czasu przystąpiłam do dzieła.

Wyciągnęłam pszenną mąkę pełnoziarnistą (produkcji Młynów Gdańskich), miód, owoce i płatki pszenne.

Drożdżówka wyszła, wyrosła ładnie, pachniała ładnie, duża ilość owoców sprawiła, że była wilgotna i nawet na drugi dzień smakowała bardzo dobrze :)

“Kruszonka” z płatków pszennych i miodu chrupała profesjonalnie :)

Wszystko ładnie i pięknie, tylko jak mi tam brakowało lukru …. :D

Ale jak ma być zdrowo, to ma być zdrowo, więc lukru nie dodałam :)

Ciasto na mące pełnoziarnistej jest dużo “cięższe” od tego na zwykłej białej mące, za to jest bardziej sycące – już jeden kawałek (odpowiedniej wielkości ;)) skutecznie Was “zapcha” i nie w głowie Wam będzie dalsze podjadanie :)

Drożdżówkę zjadłam, ale co tradycyjna drożdżówka, to tradycyjna drożdżówka – w domu dzieci będą jeść niezdrowo i już (ja na pewno :D).

szkolna drożdżówka_1

szkolna drożdżówka_2

szkolna drożdżówka_4

szkolna drożdżówka_6

Szkolna drożdżówka pełnoziarnista

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W dużej misce umieść mąkę, masło, miód i jajko, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli ciasto nie może nabrać odpowiedniej konsystencji - musi nadawać się do wałkowania, to dodaj trochę mąki lub mleka).
  • Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przygotuj kruszonkę - płatki zmieszaj z wodą, miodem i cynamonem.
  • Pokrojone owoce zmieszaj z mielonymi migdałami.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć podsypując mąką.
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Wierzch ciasta polej płynnym miodem i posyp cynamonem.
  • Wyłóż owoce i zwiń w rulon wzdłuż szerszego boku.
  • Ostrym nożem pokrój rulon na plastry o szerokości około 3 cm.
  • Plastry układaj w przygotowanej foremce o średnicy około 26 cm.
  • Wierch ciasta posyp kruszonką z płatków.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut (u mnie piekła się dłużej niż tradycyjna drożdżówka).
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Ciasto możesz również upiec na zwykłej białej mące :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.