Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć jednolite ciasto.
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 żółtka, 25 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
W tym czasie przygotuj jabłka.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody - aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać). Możesz dodać do smaku sok z cytryny albo cynamon.
1,5 - 2 kg jabłek, około 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1-2 łyżeczki cynamonu
Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj bezę.
Jak zrobić bezę do szarlotki
Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
4 białka, 100 g cukru
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.