Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasteczka cynamonowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z mielonymi migdałami
4.20
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
35
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
blachy
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka cynamonowe z migdałami
150
g
mąki pszennej
(typ 450/500 - 1 szklanka)
100
g
migdałów
(lub orzechów laskowych, zmielonych na mączkę)
100
g
masła
(miękkiego )
1
cukier waniliowy
( lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
60
g
cukru pudru
(mniej więcej 1/3 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
2
łyżeczki
cynamonu
(startego )
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasteczka cynamonowe
Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
150 g mąki pszennej,
100 g migdałów
Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
100 g masła,
1 cukier waniliowy,
60 g cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
Posyp blat mąką, a ciasto krótko zagnieć, aby było bardziej elastyczne.
Ciasto wałkuj na grubość 4-5 mm - podsypuj mąką, aby nie przywierało do blatu.
Wytnij foremkami ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 175°C (termoobieg) 12-15 minut (na złoty kolor).
Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
kruche ciasteczka z cynamonem, kruche ciastka cynamonowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!