Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto czekoladowe śliwkowo-gruszkowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne lekko piernikowe ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi i gruszkami.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
297
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z powidłami i gruszkami
125
g
masła
(miękkiego )
100
g
gorzkiej czekolady
ok 300
g
powideł śliwkowych
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
1
szczypta
soli
2
jajka
(rozmiar L)
120
g
mąki pszennej
(niepełna szklanka)
50
g
mielonych migdałów
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
1
łyżeczka
cynamonu
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
gruszka
(około 200-250 g)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i gruszkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie czekoladowego ciasta z powidłami
W średnim garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
125 g masła,
100 g gorzkiej czekolady
Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i powidła - wymieszaj.
150 g cukru,
ok 300 g powideł śliwkowych
W misce zmieszaj razem mąkę, mielone migdały, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
120 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Do masy czekoladowej wbij pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
2 jajka
Dodaj zmieszaną mąkę i dokładnie wymieszaj.
Gruszkę pokrój w większą kostkę.
1 gruszka
Dodaj gruszkę do ciasta i lekko wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy.
Krok 3 - pieczenie ciasta czekoladowego z gruszkami
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po wystudzeniu możesz dodatkowo polać ciasto polewą czekoladową.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
297
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
ciasto czekoladowe z gruszkami, czekoladowe ciasto z powidłami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!