25gmigdałów(mielonych - można zastąpić kaszą manną)
aromat migdałowy(- do smaku - albo inny ulubiony aromat)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do makowca
Z mąki, masła pokrojonego na kawałki, jajek i cukru pudru zagnieć ciasto - ja zmiksowałam składniki malakserem i potem krótko zagniotłam.
400 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 jajka, 60 g cukru pudru
Podziel ciasto na dwie porcje - jedna większa od drugiej - mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta.
Mniejszą porcję zawiń w folię i schowaj do zamrażarki.
Pozostałym ciastem wylep dno foremki (moja wyłożona była papierem do pieczenia). Schowaj foremkę z ciastem do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
Jak zrobić masę makową do makowca
Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia.
400 g maku, 350 ml mleka
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
100 g masła, 200 g cukru pudru
Dodaj do ubitego masła żółtka i zmiksuj do połączenia.
4 żółtka
Dodaj masę makową i krótko zmiksuj.
Przygotuj bakalie - możesz oczywiście użyć inne bakalie niż ja, albo w innych proporcjach.
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 25 g migdałów
Dodaj bakalie oraz aromat do masy makowej i wymieszaj.
aromat migdałowy
Białka ubij aż będą gęste i wtedy dodaj je do maku - delikatnie wymieszaj.
4 białka
Przełóż masę makową na kruchy spód.
Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Posyp wiórkami wierzch makowca.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę (aż będzie rumiany).
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Uwagi
Jeśli używasz mak niemielony to zalej go gorącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i zmiel maszynką - dwukrotnie. Nie musisz już go zalewać gorącym mlekiem, tylko go studzisz i dodajesz do zmiksowanego masła.