Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany.
340 g mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 150 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, 1 żółtko
Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.
Jak zrobić masę makową do sernikomakowca
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz.
300 g maku
Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem.
200 g cukru
Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło, olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając.
100 g masła, 4 jajka, olejek migdałowy, ulubione bakalie
Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
Jak zrobić masę serową do seromakowca
Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka.
150 g masła, 225 g cukru pudru, 4 żółtka
Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń.
1 kg twarogu sernikowego, 1 budyń waniliowy
Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
4 białka
Masę wyłóż na część makową.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
Ciasto przestudź i najlepiej schłodź kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernikomakowca
Czekoladę połam albo posiekaj na kawałki.
200 g czekolady
Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na kuchence - do momentu aż przy ściankach pojawią się pęcherzyki powietrza.
100 ml śmietany kremówki
Zdejmij rondelek z ognia.
Dodaj do śmietany posiekaną czekoladę, poczekaj kilka minut i następnie dokładnie wymieszaj.
Gotową polewą polej wierzch sernika z makowcem.
Jeśli lubisz to możesz również posypać wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy, albo wiórkami kokosowymi.
Notatki
Możesz wykorzystać gotową masę makową. Wtedy wyjmij ją z puszki, dodaj tylko cztery jajka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na kruchy spód, a na nią masę twarogową.Jeśli masz już zmielony mak, to nie musisz go dodatkowo mielić :) - użyj go 300 g i w tym przypadku to 3 szklanki.