Wytrawne ziemniaczane racuchy
Przepis na wytrawne ziemniaczane racuchy
Przepis na wytrawne ziemniaczane racuchy zrobione na drożdżach to smakowita propozycja, która doskonale uzupełni obiad lub stanie się samodzielną, sycącą przekąską. Te puszyste, drożdżowe racuchy wzbogacone gotowanymi ziemniakami stanowią harmonijną kombinację smaków. Podaj je jako dodatek do obiadu czy też przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. Odkryj kulinarne bogactwo wytrawnych ziemniaczanych racuchów i podaj je w wyjątkowy sposób.
Spis treści
Wytrawne ziemniaczane racuchy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu, albo na pyszną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wytrawne ziemniaczane racuchy przepis
Składniki
składniki na ziemniaczane racuchy
- 200 g ziemniaków (gotowanych )
- 25 g drożdży (świeżych )
- ok 250 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz ( do smaku)
- zioła (, podsmażona cebulka – ewentualnie inne dodatki – )
- tłuszcz ( do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić ziemniaczane racuchy
- Ziemniaki i drożdże porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków, albo przeciśnij przez praskę.200 g ziemniaków, 25 g drożdży
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto – w razie konieczności dodaj więcej mąki.ok 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu, sól i pieprz, zioła
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i szklanką powycinaj krążki.
- W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz – racuchy są smażone na głębokim tłuszczu.
- Smaż racuchy z dwóch stron, aż będą rumiane, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
- Osącz racuszki na papierze kuchennym.
- Podaj z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami.
Prywatne
Drożdżowe racuchy ziemniaczane – uwagi
Te ziemniaczane drożdżowe racuchy mogą być fajną przekąską – świetnie się sprawdzą na imprezach, ale nie tylko. Ja je usmażyłam jako dodatek do obiadu . Podane z kwaśną śmietaną, odrobiną sera i szczypiorkiem są świetnym uzupełnieniem do mięsa w sosie, np. gulaszu. Można je również podać z keczupem, sosem tatarskim i innymi sosami – jednym słowem – co komu pasuje. Ich smak też można dowolnie zmieniać – wystarczy dodać różne przyprawy, albo np. podsmażoną cebulkę.
Z podanej porcji otrzymacie około 12 racuchów.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na obiad.
Polecane przepisy na wytrawne placki
Polecam również inne moje przepisy na placki idealne na obiad, lunch czy też przekąskę w ciągu dnia. Tutaj mam dla was trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wytrawne racuchy ziemniaczane
Przepis na drożdżowe racuchy z ziemniaków. Takie drożdżowe racuchy mogą być alternatywą dla ziemniaczanych kopytek. Jeśli macie ugotowane ziemniaki z obiadu, to dodajcie do nich mąkę, drożdże, trochę przypraw i przygotujcie takie smażone racuchy ziemniaczane. Wytrawne racuchy będą doskonałe jako dodatek do obiadu - szczególnie w towarzystwie mięsa w sosie. Możecie też zjeść je same jak placki ziemniaczane.
Ziemniaczane racuchy na obiad
Takie smażone wytrawne racuchy mają trochę kalorii, więc nie przesadzajcie z ich ilością. Chyba że potem wybieracie się na trening ;) Niestety trudno się im oprzeć, bo smakują doskonale - doprawcie je tak jak lubicie, np. na ostro. Podajcie do nich trochę kwaśnej śmietany i posypcie posiekanym szczypiorkiem. Tak podane racuchy ziemniaczane na pewno zasmakują wszystkim!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na obiad, znajdziecie tam również przepisy na inne wytrawne placki.