Przepis na wytrawne ziemniaczane racuchy
Te ziemniaczane drożdżowe racuchy mogą być fajną przekąską – świetnie się sprawdzą na imprezach, ale nie tylko.
Ja je usmażyłam jako dodatek do obiadu :)
Podane z kwaśną śmietaną, odrobiną sera i szczypiorkiem są świetnym uzupełnieniem do mięsa w sosie, np. gulaszu.
Można je również podać z keczupem, sosem tatarskim i innymi sosami – jednym słowem – co komu pasuje :)
Ich smak też można dowolnie zmieniać – wystarczy dodać różne przyprawy, albo np. podsmażoną cebulkę.
Z podanej porcji otrzymacie około 12 racuchów.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na obiad.
Wytrawne ziemniaczane racuchy przepis do druku
Wytrawne ziemniaczane racuchy
Przepis na drożdżowe racuchy z ziemniaków idealne jako dodatek do obiadu.
Składniki
- 200 g ziemniaków (gotowanych )
- 25 g drożdży (świeżych )
- ok 250 g mąki
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz ( do smaku)
- zioła (, podsmażona cebulka - ewentualnie inne dodatki - )
- tłuszcz ( do smażenia)
Instrukcja
- Ziemniaki i drożdże porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków, albo przeciśnij przez praskę.200 g ziemniaków, 25 g drożdży
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj więcej mąki.ok 250 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu, sól i pieprz, zioła
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i szklanką powycinaj krążki.
- W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz - racuchy są smażone na głębokim tłuszczu.
- Smaż racuchy z dwóch stron, aż będą rumiane, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
- Osącz racuszki na papierze kuchennym.
- Podaj z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.