Te ziemniaczane racuchy mogą być fajną przekąską – świetnie się sprawdzą na imprezach, ale nie tylko.
Ja je usmażyłam jako dodatek do obiadu :)
Podane z kwaśną śmietaną, odrobiną sera i szczypiorkiem są świetnym uzupełnieniem do gulaszu.
Można je również podać z keczupem, sosem tatarskim i innymi sosami – jednym słowem – co komu pasuje :)
Ich smak też można dowolnie zmieniać – wystarczy dodać różne przyprawy, albo np. podsmażoną cebulkę.
Z podanej porcji otrzymacie około 12 racuchów.

Wytrawne ziemniaczane racuchy
Składniki
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 25 g świeżych drożdźy
- ok 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 2 łyzki oleju
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie inne dodatki - zioła , podsmażona cebulka
- tłuszcz do smażenia
Instrukcja
- Ziemniaki i drożdże porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków, albo przeciśnij przez praskę.
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj więcej mąki.
- Rozwałkój ciasto na grubość około 1 cm i szklanką powycinaj krążki.
- W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz - racuchy są smażone na głębokim tłuszczu.
- Smaż racuchy z dwóch stron, aż będą rumanie, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
- Osącz racuszki na papierze kuchennym.
- Podaj z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.
Wyglądają bardzo smacznie :)