Przepis na wytrawne ziemniaczane racuchy

Te ziemniaczane drożdżowe racuchy mogą być fajną przekąską – świetnie się sprawdzą na imprezach, ale nie tylko.

Ja je usmażyłam jako dodatek do obiadu :)

Podane z kwaśną śmietaną, odrobiną sera i szczypiorkiem są świetnym uzupełnieniem do mięsa w sosie, np. gulaszu.

Można je również podać z keczupem, sosem tatarskim i innymi sosami – jednym słowem – co komu pasuje :)

Ich smak też można dowolnie zmieniać – wystarczy dodać różne przyprawy, albo np. podsmażoną cebulkę.

Z podanej porcji otrzymacie około 12 racuchów.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na obiad.


ziemniaczane racuchy

ziemniaczane racuchy

ziemniaczane racuchy2

Wytrawne ziemniaczane racuchy przepis do druku

ziemniaczane racuchy3

Wytrawne ziemniaczane racuchy

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe racuchy z ziemniaków idealne jako dodatek do obiadu.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki
  • 200 g ziemniaków (gotowanych )
  • 25 g drożdży (świeżych )
  • ok 250 g mąki
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • zioła (, podsmażona cebulka - ewentualnie inne dodatki - )
  • tłuszcz ( do smażenia)
Instrukcja
 
  • Ziemniaki i drożdże porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków, albo przeciśnij przez praskę.
    200 g ziemniaków, 25 g drożdży
  • Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj więcej mąki.
    ok 250 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu, sól i pieprz, zioła
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i szklanką powycinaj krążki.
  • W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz - racuchy są smażone na głębokim tłuszczu.
  • Smaż racuchy z dwóch stron, aż będą rumiane, a wykałaczka włożona w środek będzie sucha.
  • Osącz racuszki na papierze kuchennym.
  • Podaj z kwaśną śmietaną lub innymi dodatkami.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.