Te babeczki hamburgery zrobią furorę na każdej imprezie – zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych :)
Ich wykonanie wymaga może troszkę więcej pieczenia, ale myślę, że dla takiego efektu warto.
Bułeczki sezamowe udają tu babeczki maślankowe według przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes”, mięso to brownie, a za dodatki służą barwiony na dwa kolory krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz zabarwione na zielono wiórki kokosowe.
Możecie sami wymyślić stosowne dodatki – mój mąż jeszcze myślał o użyciu kiwi jako ogórka :)
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

Babeczki hamburgery
Składniki
babeczki:
- 260 g mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2/3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie sezam
brownie:
- 225 g rozpuszczonego masła
- 400 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 220 g mąki
- 60 g gorzkiego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- okoł0o 50 ml śmietany kremówki
- czerwony i żółty barwnik spożywczy
dodatkowo:
- garść wiórek kokosowych
- odrobina zielonego barwnika (najlepiej w żelu - jeśli jest w proszku, to trzeba go rozrobić w odrobinie wody)
Instrukcja
wykonanie babeczek:
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
- Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki do babeczek.
- Możesz posypać po wierzchu sezamem.
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki ostudź.
wykonanie brownie:
- Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
- Dodawaj mąkę na zmianę z rozpuszczonym masłem do masy jajecznej.
- Ciasto wyłóż do przygotowanej foremki (około 23/35 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka).
wykonanie kremu:
- Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę razem z kremówką.
- Dodaj ją do serka mascarpone i zmiksuj - odstaw do lekkiego zgęstnienia.
- Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj czerwony barwnik, a do drugiej żółty.
- Przełóż kremy do woreczków.
- Zielony barwnik dodaj do wiórek kokosowych i dokładnie wymieszaj.
złożenie:
- Przekrój babeczki mniej więcej na pół.
- Z brownie wykrój koła o średnicy babeczek.
- Na spodnią część babeczki nałóż żółty krem, na nim ułóż krążek z brownie.
- Nałóż krem czerwony i posyp go zielonymi wiórkami kokosowymi.
- Przykryj całość "czapeczką" z babeczki.
- Jeśli babeczki nie mają na sobie sezamu, to możesz go teraz przykleić, albo możesz użyć białe groszki z posypki.
- Dla lepszego efektu możesz wbić w babeczkę wykałaczkę :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] czas temu zgłosiłam swoje babeczki hamburgerowe na konkurs „Kreatywna Babki” organizowane przy współpracy Olympusa, Dr. Oetkera oraz […]
Ale fajne babeczki!