Te babeczki hamburgery zrobią furorę na każdej imprezie – zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych :)

Ich wykonanie wymaga może troszkę więcej pieczenia, ale myślę, że dla takiego efektu warto.

Bułeczki sezamowe udają tu babeczki maślankowe według przepisu Marthy Stewart z książki „Cupcakes”, mięso to brownie, a za dodatki służą barwiony na dwa kolory krem z serka mascarpone i białej czekolady oraz zabarwione na zielono wiórki kokosowe.

Możecie sami wymyślić stosowne dodatki – mój mąż jeszcze myślał o użyciu kiwi jako ogórka :)

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek.

babeczki hamburgery1

babeczki hamburgery3

babeczki hamburgery6

babeczki hamburgery2

babeczki hamburgery wspolne

Babeczki hamburgery

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki
  

babeczki:

brownie:

krem:

dodatkowo:

  • garść wiórek kokosowych
  • odrobina zielonego barwnika (najlepiej w żelu - jeśli jest w proszku, to trzeba go rozrobić w odrobinie wody)

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki do babeczek.
  • Możesz posypać po wierzchu sezamem.
  • Piecz około 20 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki ostudź.

wykonanie brownie:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  • Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.
  • Dodawaj mąkę na zmianę z rozpuszczonym masłem do masy jajecznej.
  • Ciasto wyłóż do przygotowanej foremki (około 23/35 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka).

wykonanie kremu:

  • Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę razem z kremówką.
  • Dodaj ją do serka mascarpone i zmiksuj - odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  • Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj czerwony barwnik, a do drugiej żółty.
  • Przełóż kremy do woreczków.
  • Zielony barwnik dodaj do wiórek kokosowych i dokładnie wymieszaj.

złożenie:

  • Przekrój babeczki mniej więcej na pół.
  • Z brownie wykrój koła o średnicy babeczek.
  • Na spodnią część babeczki nałóż żółty krem, na nim ułóż krążek z brownie.
  • Nałóż krem czerwony i posyp go zielonymi wiórkami kokosowymi.
  • Przykryj całość "czapeczką" z babeczki.
  • Jeśli babeczki nie mają na sobie sezamu, to możesz go teraz przykleić, albo możesz użyć białe groszki z posypki.
  • Dla lepszego efektu możesz wbić w babeczkę wykałaczkę :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!