Babeczki red velvet na Halloween
Przepis na babeczki red velvet na Halloween – strasznie pyszne ;)
Zapraszam na babeczki red velvet na Halloween. Chociaż zmieniając dekorację możecie je przygotować na różne okazje. Same babeczki red velvet są pyszne i fajnie wilgotne. Do tego udekorowane są kremem śmietankowym z mascarpone i frużeliną wiśniową. Gorąco polecam takie babeczki na słodki stół.
Spis treści
Babeczki red velvet na Halloween przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na słodkie babeczki na stół halloweenowy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babeczki red velvet na Halloween przepis
Składniki
składniki na babeczki red velvet
- 210 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 180 ml oleju (3/4 szklanki)
- 1 jajko (- rozmiar L)
- około 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 ml maślanki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na wiśniową frużelinę do babeczek
- 200 g wiśni ((użyłam mrożone, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać))
- 2 łyżki cukru ((lub do smaku))
- odrobina wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na krem mascarpone do babeczek red velvet
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej )
- 1 łyżka cukru pudru ((lub do smaku))
- czerwony barwnik w żelu
dodatkowe składniki do dekoracji babeczek
- czarna masa cukrowa
Instrukcja
Jak zrobić frużelinę z wiśni do babeczek
- Wiśnie umieść w rondelku, wlej odrobinę wody, dodaj cukier i zagotuj.200 g wiśni, odrobina wody, 2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie zimnej wody, dodaj do niej trochę soku z gotujących się wiśni, wymieszaj i wlej do wiśni.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Zamieszaj energicznie i gdy wiśnie zgęstnieją zdejmij je z ognia i ostudź.
Jak zrobić babeczki red velvet:
- Zmieszaj razem mąkę, kakao oraz sól.210 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli
- Jajko zmiksuj z cukrem i olejem, dodaj ekstrakt z wanilii.100 g cukru, 180 ml oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Do mokrych składników dodaj mąkę na zmianę z maślanką, dodaj czerwony barwnik spożywczy.120 ml maślanki, około 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- Sodę zmieszaj z octem i dodaj do ciasta – krótko zmiksuj.3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu winnego
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie nożem wytnij w środku każdej babeczki dołek.
- Do każdego dołka nałóż trochę frużeliny wiśniowej.
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do babeczek
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 250 g serka mascarpone
- Miksuj aż masa będzie gęsta – jeśli robisz czerwony krem, to dodaj na koniec trochę czerwonego barwnika w żelu.czerwony barwnik w żelu
- Krem przełóż do woreczka i wyciśnij go na babeczki, tak aby przykryć frużelinę.
Halloweenowe babeczki red velvet – wykończenie
- Z czarnej masy cukrowej ulep pająki oraz diabelskie różki i ogonki – pająkom możesz zrobić przy pomocy wykałaczki oraz odrobiny czerwonego kremu oczy :)czarna masa cukrowa
- Ozdoby nałóż na babeczki tuż przed podaniem.
Prywatne
Halloweenowe babeczki z pająkami – uwagi
Babeczki red velvet przygotowałam jako podstawę do babeczek halloweenowych.
Już wcześniej pojawił się na blogu na te czerwone babeczki, ale teraz skorzystałam z innego przepisu (użyłam przepis Marthy Stewart z książki „Cupcakes”).
Babeczki dodatkowo wypełniłam frużeliną wiśniową – aby było bardziej „krwawo” ;)
Udekorowałam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki oraz pająkami i diabełkami z masy cukrowej (śmietana kremówka rozpuszcza masę cukrową, więc wszelkie dekoracje należy nakładać bezpośrednio przed podaniem, albo trzeba zrezygnować z kremu z kremówką).
Sam pomysł na halloweenową dekorację zaczerpnęłam z internetu.
Moje dzieci były zachwycone tymi babeczkami i orzekły, że są pyszne :)
Na blogu znajdziecie również inne halloweenowe przepisy i pomysły, więc serdecznie zapraszam :D
Podaję przepis na około 12 babeczek.
Ps. Zrobiłam babeczkom mnóstwo zdjęć ;)
Polecane przepisy na halloweenowy słodki stół
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkości idealne na halloweenowe imprezy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki red velvet
Zapraszam was dziś na fajne i troszkę przerażające babeczki idealne na Halloween. Te proste babeczki w stylu amerykańskim zrobione są na bazie ciasta red velvet. Red velvet oznacza czerwony aksamit, a to dlatego, że te babeczki mają lekko czerwony kolor, a w konsystencji są właśnie takie aksamitne. Miękkie i lekkie. Ja swoje red velvet babeczki po upieczeniu wydrążyłam i do środka nałożyłam trochę frużeliny z wiśni - powyżej macie przepis jak zrobić frużelinę z wiśni do babeczek i innych wypieków. Na koniec wszystkie babeczki udekorowałam bardzo prostym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. Największa frajda była przy robieniu cukrowych dekoracji halloweenowych. Zrobiłam pająki z masy cukrowej, a także małe rogi i diabelskie ogony. Dzięki temu babeczki na Halloween wyglądały nieziemsko!
Babeczki na Halloween
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babeczki red velvet i sprawdźcie jak zrobić babeczki na słodki stół na imprezę Halloweenową. Przygotujcie te straszne babeczki i zaskoczcie wszystkich gości ich niezwykłym wyglądem i smakiem :) Jeśli szukacie również inspiracji na inne przepisy idealne na Halloween, to zobaczcie co ja już dla was przygotowałam - zajrzyjcie do moich przepisów na Halloween :)