Oto kolejny przepis rewelacyjny na święta – babeczki ze śliwkami i marcepanem.

Śliwki są nie byle jakie, bo takie suszone – ale żeby nie było tak normalnie – są gotowe w wodzie z dodatkiem amaretto :)

Do babeczek dodałam też po kulce gotowego marcepanu (ja swój mam z Lidla i jest pyszny – wiem, bo to co mi zostało pożarłam :)).

Babeczki – mimo tego gotowania śliwek – robi się bardzo szybko i łatwo.

Dodatkowo do babeczek dodałam olej rzepakowy, który jest jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm – pomagają nam w walce z otyłością, nowotworami, cukrzycą, alergiami i depresją.

Myślę, że takie połączenie oleju rzepakowego, suszonych śliwek, amaretto i marcepanu w jednej babeczce podziała antydepresyjnie jak nic :)

A jeśli sama babeczka to za mało – wtedy dekorujemy ją kremem ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady :)

Życzę Wam smacznego i “na zdrowie” :)

ze śliwkami i marcepanem3

ze śliwkami i marcepanem

ze śliwkami i marcepanem4

Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Porcje 16

Składniki
  

babeczki:

krem:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnuszka, zalej wodą i ameretto.
  • Gotuj aż śliwki zmiękną - czas zależy od suchości śliwek i się rozpadną.
  • Jeśli po ugotowaniu w masie nadal są całe owoce, to możesz je zmiksować lub rozgnieść widelcem.
  • Odstaw masę do wystudzenia.
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z olejem, a na koniec dodaj śliwki.
  • Masę marcepanową podziel na około 16 porcji i w dłoniach utocz z nich kulki.
  • Nałóż do przygotowanych papilotek po łyżce ciasta, w środek włóż i lekko dociśnij po jednej kulce z marcepanu.
  • Na wierzch nałóż po łyżeczce ciasta, tak aby przykryć marcepan.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.

krem:

  • Zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia i dodaj do niej rozdrobioną czekoladę.
  • Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  • Schłódź mocno masę - teraz można wykorzystać do tego balkon i jeszcze gorącą masę można wystawić na dwór.
  • Chłodną masę ubij na sztywno.
  • Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż krem na babeczki (możesz też nałożyć go po prostu łyżką).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.