Oto kolejny przepis rewelacyjny na święta – babeczki ze śliwkami i marcepanem.
Śliwki są nie byle jakie, bo takie suszone – ale żeby nie było tak normalnie – są gotowe w wodzie z dodatkiem amaretto :)
Do babeczek dodałam też po kulce gotowego marcepanu (ja swój mam z Lidla i jest pyszny – wiem, bo to co mi zostało pożarłam :)).
Babeczki – mimo tego gotowania śliwek – robi się bardzo szybko i łatwo.
Dodatkowo do babeczek dodałam olej rzepakowy, który jest jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm – pomagają nam w walce z otyłością, nowotworami, cukrzycą, alergiami i depresją.
Myślę, że takie połączenie oleju rzepakowego, suszonych śliwek, amaretto i marcepanu w jednej babeczce podziała antydepresyjnie jak nic :)
A jeśli sama babeczka to za mało – wtedy dekorujemy ją kremem ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady :)
Życzę Wam smacznego i „na zdrowie” :)

Babeczki ze śliwkami, marcepanem i olejem rzepakowym
Składniki
babeczki:
- 200 g suszonych śliwek
- około 400 ml wody
- 50 ml amaretto - opcjonalnie
- pół łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 175 g cukru trzcinowego
- około pół szklanki oleju rzepakowego
- 175 mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masy marcepanowej
krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady - użyłam gorzkiej
Instrukcja
babeczki:
- Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnuszka, zalej wodą i ameretto.
- Gotuj aż śliwki zmiękną - czas zależy od suchości śliwek i się rozpadną.
- Jeśli po ugotowaniu w masie nadal są całe owoce, to możesz je zmiksować lub rozgnieść widelcem.
- Odstaw masę do wystudzenia.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę na zmianę z olejem, a na koniec dodaj śliwki.
- Masę marcepanową podziel na około 16 porcji i w dłoniach utocz z nich kulki.
- Nałóż do przygotowanych papilotek po łyżce ciasta, w środek włóż i lekko dociśnij po jednej kulce z marcepanu.
- Na wierzch nałóż po łyżeczce ciasta, tak aby przykryć marcepan.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
krem:
- Zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia i dodaj do niej rozdrobioną czekoladę.
- Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
- Schłódź mocno masę - teraz można wykorzystać do tego balkon i jeszcze gorącą masę można wystawić na dwór.
- Chłodną masę ubij na sztywno.
- Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż krem na babeczki (możesz też nałożyć go po prostu łyżką).
Przepis własny.